Tomáš Vrábel
18. listopadu 2014 • 16:50

Nadržují rozhodčí Zlínu? Ne, hrubé chyby ovlivňují i jiné zápasy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA MEZI KLUBY | Ve středu pozornosti nejsou výkony hráčů, ale rozhodčích. Ti v hokejové extralize kupí velké chyby a některé z nich ovlivňují zápasy. Generální manažer Litvínova Robert Kysela dokonce prohlásil, že sudí řídí zápasy tendenčně ve prospěch Zlína. Opravdu mu nadržují? Portál iSport.cz se zeptal několika představitelů klubů.



Kysela se do kritiky pustil po pátečním utkání ve Zlíně, ve kterém jeho tým ve třetí třetině promarnil náskok 5:2 a prohrál v prodloužení 5:6. Nelíbilo se mu několik neodpískaných faulů před gólem domácích na 2:4, nepotrestané Čajánkovo nesportovní chování, při kterém o mantinel zlomil hokejku, a vyloučení dvou litvínovských hráčů ze 44. minuty. Ručinský se faulu evidentně nedopustil a Zeman nebyl na ledě a odpykal tak trest za někoho jiného.

Litvínov zuří na sudí ve Zlíně: Faul, který nebyl, a vyloučený, který nehrál
Video se připravuje ...

„Je smutné, že tahle situace se dost často děje ve Zlíně. Asi minutu po zápase mi volal Patrik Martinec (sportovní manažer) ze Sparty s tím, že se jim ve Zlíně stalo to samé. Je to až zavádějící. Nechci předesílat, kam by tyto věci mohly až dojít, ale chodí mi maily od fanoušků, že to jednání zavání až korupčním jednáním a takovými věcmi. Tomu se chci bránit, vyhnout se tomu, ale tohle si rozhodčí prostě nemůžou dovolit,“ řekl Kysela v pořadu ČT Buly hokej živě.

Petr Čajánek neudržel nervy a na trestné rozmlátil hokejku
Video se připravuje ...

Jeho tezi, že sudí pískají ve prospěch Zlína, podpořilo mnoho fanoušků v internetových diskuzích i na sociálních sítích. Portál iSport.cz oslovil zástupce Plzně, Karlových Varů, Mladé Boleslavi a Vítkovic: jednohlasně odmítli, že by arbitři rozhodovali zápasy tendenčně. Zároveň ale téměř všichni přiznávají, že chyb je příliš mnoho a ovlivňují výsledky.

„Osočovat někoho, že udělal chybu naschvál, bych si nedovolil, pokud bych neměl v ruce důkaz. To v žádném případě. Jednu věc ale tvrdím, hokej dělám dost dlouho a říkám, že tak špatně jsem rozhodčí ještě pískat neviděl,“ řekl generální manažer Vítkovic Petr Husička.

Podobně mluvil i šéf Karlových Varů Miroslav Vaněk. „Rozhodně to není o tom, že by někomu stranili. Rozhodčí však musí přidat, protože zaostávají za kvalitou extraligy, ta je jinak po sportovní stránce dobrá.“

A sportovní manažer Mladé Boleslavi Jaromír Látal přidal: „Absolutně odmítám řeči nebo spekulace o úplatcích. V manažerské pozici jsem v extralize 15 let a s tímto jsem se nikdy nesetkal. Pokud někdo ano, tak je potřeba to říct a dokázat. Na druhou stranu arbitři velké chyby dělají – ovlivněné bylo i naše utkání s Karlovými Vary, ve kterém jsme po špatném rozhodnutí rozhodčího přišli o body.“

I plzeňský šéf Martin Straka odmítl, že by sudí někomu stranili. On jejich výkony ale nekritizoval. „My jsme v této sezoně jakž takž spokojení. Nás také v neděli proti Brnu trochu poškodili, když neuznali regulérní gól na 3:0. Taky bychom mohli posílat podněty, ale neděláme to. Vím, že rozhodčí dělají maximum. Hodnotím ale pouze naše zápasy.“

Hrubých chyb však přibývá a na vině může být generační obměna na listině rozhodčích. Před sezonou dva hlavní zkušení sudí skončili: Milan Minář a Radek Husička. Antonín Jeřábek šel pískat do KHL. Kariéru ukončili i tři čároví. Vítkovický Husička ani Vaněk si však nemyslí, že by to byl tak velký zásah do listiny sudích.

Důležití jsou delegáti. Nesmí být shovívaví

Vaněk zároveň upozornil i na úlohu delegátů, kteří jsou na každém utkání a dodávají informace extraligovému vedení. „Oni jsou strašně důležití, ředitel extraligy totiž pochopitelně nemůže být na všech zápasech, a tak čerpá z informací právě od delegátů. Pokud ale budou k rozhodčím shovívaví, tak se nikam neposuneme.“

Současné arbitry hájí zmíněný Radek Husička, který skončil. Nyní zastává pozici videorozhodčího. „Chyb je pořád stejně a jsou standardní jako všude ve světě. Každý rok se však říká, že jich je výrazně moc. Dnes už ale máme na stadionech devět až dvanáct kamer a techniku, díky které si momenty můžeme rozfázovat a přiblížit, chyb se tak najde víc. Proto je teď tolik rozebíráme.“

Husička zároveň vyloučil, že by jeho kolegové pískali ve prospěch Zlína. „Je to úplný nesmysl,“ řekl. „Když tým prohrává 0:1 po špatně odpískaném trestném střílení, jaké to je stranění Zlínu?“ připomněl úvodní branku Litvínova. A dodal, že sudí nepotrestali ani Ručinského, který nesportovně nakopl láhev.

Karlovarský generální manažer Vaněk říká, že se problém s kvalitou rozhodčích každou sezonu opakuje. „Mám pocit, že když se blíží polovina soutěže, tak rozhodčí poleví. Před play off se zase všechno zpřísňuje."

SESTŘIH: 20. kolo, Zlín - Litvínov PP 6:5
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud