Pavel Ryšavý
11. května 2016 • 12:42

Pardubice mají prvního centra. Ulovily Kanaďana, co hrál NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pardubice konečně získaly prvního centra, po kterém tak bažily. Dnes podepsaly smlouvu se sedmadvacetiletým Kanaďanem Justinem Hodgmanem, který odehrál 5 zápasů za Arizonu v NHL. Tento krok znamená, že nejspíš padla naděje na dohodu s Robertem Kousalem, který válí za Česko na mistrovství světa.



Na začátku května Dynamo oznámilo příchod tří posil z Mladé Boleslavi, tento týden se domluvilo na hostování Josefa Zajíce mladšího z Kladna. Na opravdovou hvězdu se ale čekalo. Podle generálního manažera Pavla Rohlíka by jí měl být Hodgman: „Je to hodně zkušený hráč, trenér ho navíc zná, přál si ho a my na něj měli dobré reference. Mělo by jít o centra, který patří do prvních dvou pětek. Čekám, že nám zvýší kvalitu v útoku, která nám vloni chyběla, plusem navíc je, že už v Evropě hrál.“

Kanadský útočník do Česka neletí poprvé. „Z téhle příležitosti jsem hodně nadšený, slyšel jsem hodně hezkých věcí o městě a klubu s velkou hokejovou historií. Českou republiku jsem už několikrát navštívil a jsem nadšený, že se tam vracím zpátky,“ řekl pro klubový web.

Justin Hodgman vyhrál třikrát zaniklou soutěž IHL, dvakrát se stal nejužitečnějším hráčem play off, v roce 2008 mu bylo přitom teprve 19 let, což nikdo jiný takhle brzy nedokázal.

Zářil taky v juniorech, dvakrát vyhrál bodování svého Erie Otters v OHL, měl lepší čísla než spoluhráč Ryan O'Reilly, který teď reprezentuje Kanadu na mistrovství světa. Jenže na rozdíl od něj nikdy neprošel draftem. Jeho cesta do NHL byla dlouhá a vedla přes Evropu.

Vydržel na starém kontinentu tři roky, zářil v dresu Lahti ve Finsku a v KHL vystřídal Magnitogorsk, Novgorod a Vladivostok. „Rozhodl jsem se ale nakonec vrátit a zkusit se poprat o NHL. Říkal jsem si, že by to mohla být moje poslední šance si zahrát NHL,“  říkal pro thestar.com.

Smlouvu mu nakonec v roce 2014 nabídla Arizona. Sen si splnil, vysněnou soutěž si zahrál, ale nakonec jenom na pět zápasů. Pořádně si užil hlavně premiéru, když v přesilovce překonal Roberta Luonga z Floridy. „Ta dlouhá cesta, abych se dostal až nahoru, stála za to,“ vykládal zámořským reportérům.

Na tuto sezonu měl podepsaný dvoucestný kontrakt se St. Louis, ale hrát jenom na farmě ho nebavilo, a tak vyrazil do Švédska, kde se v lednu upsal Örebro. „Stáli jsme o něj už před sezonou, ale měl podepsanou smlouvu v NHL, tak dorazil až teď. Je to výborný obousměrný centr, který má na to, aby hrál v týmu zásadní roli,“ těšil se z jeho příchodu generální ředitel švédského klubu Pontus Gustafsson.

Teď se před Hodgmanem otevírá nová cesta, zahraje si ve čtvrté evropské zemi. Má na to, aby byl jednou z výrazných osobností extraligy?

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud