Jiří Punčochář
21. dubna 2017 • 16:25

Zůstane v Kometě? Zkusí jinou cestu? Jasno bude po oslavách, řekl Erat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V NHL odehrál přes devět stovek zápasů, patří mu zlato z juniorského mistrovství světa, v seniorských soutěžích má ale Martin Erat vzdor velkým zkušenostem od středy vůbec první titul. Ani v euforii ale neřekl, jestli bude v extralize pokračovat, nebo se vydá jinou cestou. Nyní mu probíhají oslavy a během nich proběhne i kontakt s reprezentací ohledně případné účasti na světovém šampionátu.



Napřed oslavy, pak rozhodování. Fanoušci v Brně čekají na to, jak bude vypadat kádr pro příští sezonu, kolik hvězd se v něm podaří udržet, jestli bude pokračovat 35letý lídr týmu Martin Erat .

Ten jim jejich zvědavost vůbec nezmenšuje. „Teď mám oslavy a pak se rozmyslím,“ podotkl s úsměvem, ale stručně, se zlatou medailí na krku.

Prostředí v Kometě si nemohl vynachválit. Už vloni, když vážil cestu z amerického Nashvillu, kde s rodinou žije, oceňoval vize a směřování brněnského celku. To se mu potvrdilo.

Liberec - Kometa Brno: Zase Erat! Po geniální spolupráci se spoluhráči poslal hosty do vedení, 1:2
Video se připravuje ...

„Je neskutečné, co pro nás tady ty lidi udělali. Od Libora Zábranského, po trenéry a fanoušky. Přišli jsme sem na začátku a chtěli jsme budovat něco, na čem jsme chtěli stavět v play off . Od pana rolbaře až po Libora. Všichni dělali všechno pro nás, aby byl ten úspěch. Splnilo se to. Je úžasné tady v Kometě hrát. Jsem za to vděčný,“ básnil několikanásobný účastník mistrovství světa a olympijských her.

Zisk titulu, o kterém mluvil jako o silném zážitku, podle jeho mínění výrazně ovlivnilo druhé finálové vítězství v Liberci, kde se Kometě podařilo zvítězit v prodloužení a utekla Bílým Tygrům na 2:0 na zápasy.

Domácí pokračování série a následné přebírání mistrovského poháru se mu vrylo do paměti. „Lezl mi mráz po zádech. Je to úžasné. Takové město jako Brno si to zaslouží,“ říkal se zadostiučiněním. Sezonu zahájila Kometa s jeho výrazným přičiněním skvěle, v první čtvrtině dominovala, postupně se ale dostala do útlumu a konec základní části byl z její strany jedním velkým balancováním na hraně přímého postupu do čtvrtfinále.

Erat byl navíc zraněný, zrovna v zápase s Libercem doma si zranil zápěstí. Přesto prý víru v konečný úspěch, za kterým do Brna přišel, neztratil.

„Sezona je hrozně dlouhá. Tým se celou dobu připravoval na play off. Ukázali jsme, že kluci stáli jeden za druhým. Odehráli jsme play off tak, jak jsme měli,“ říkal.

UNIKÁTNÍ ZÁBĚRY: Takhle slavila Kometa po jednapadesáti letech mistrovský titul
Video se připravuje ...

Přestože ve vyřazovací části Kometa vládla a její celková zápasová bilance 12:2 je výmluvná, nepovažoval dlouholetý hráč NHL cestu za titulem za snadnou. „Všechny tři týmy byly výborné, hrály takticky výborně. Je těžké vybírat, kdo byl nejlepší. Liberec na konci série měl hodně zraněných. Hradec hrál výborně celou sérii. Sparta? Každý zápas se mohl překlonit na jednu nebo na druhou stranu. Každý soupeř měl svou sílu,“ uvedl.

Ocenil sílu kádru v Brně a vůli hráčů obětovat se pro tým. „Měli jsme hodně kluků, kteří vědí, o čem ten hokej je. Každý splnil svou malou roli, co v týmu měl. Vždycky tým bude nadřazený nad individualitou. A my jsme to dokázali,“ podotkl.

Zápasy s Libercem, finálovým soupeřem, byly pro Erata v celé sezoně výrazné. S Tygry se nejen zranil, ale v jednom z duelů i porval na obranu mladého centra Martina Nečase.

Ten nemohl titul slavit s ostatními, hrál s reprezentační osmnáctkou na mistrovství světa. „Neči měl jiné starosti. Přeju mu hrozně moc do jeho kariéry. Myslím si, že to bude špičkový hokejista,“ vzkázal svému mladému spoluhráči, který mu v sezoně byl centrem, matador Erat.

Martin Erat s pohárem pro mistra hokejové extraligy
Martin Erat s pohárem pro mistra hokejové extraligy

To byla jízda! Jak hokejisté Komety Brno prolétli k prvnímu titulu po 51 letech
Video se připravuje ...

Libe a Libe a Liberec! Brněnští fanoušci oslavovali po finále soupeře
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud