26. února 2018 • 04:20

Boj o play off vrcholí! Zlín má formu, Sparta výhodu. Kdo další je ve hře?

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo o co hraje v posledních poolympijských kolech základní části hokejové extraligy?Kdo o co hraje v posledních poolympijských kolech základní části hokejové extraligy?FOTO: Koláž iSport.cz

    Olympijská přestávka je u konce a už dnes se znovu rozjíždí hokejová Tipsport extraliga, která v závěru základní části nabídne nebývale dramatický boj o play off. V nejistotě zůstává celkem sedm mužstev, které se poperou o pět míst. Sparta už dnes přivítá v přímém souboji Olomouc a do boje jde i Liberec. V nejlepší pozici se nachází Zlín, jenž bojuje o šestku s Pardubicemi, ale musí se ohlížet i na další celky. Na desítku pak pomýšlí i Chomutov s Mladou Boleslaví. Podívejte se, jak si všichni kandidáti na play off vedou, a co je v závěru základní části čeká.

  • 6. místo: Zlín - 71 bodů

    Zlínští Berani se radují ze vstřelené brankyFoto ČTK

    Statistika: 49 zápasů, skóre 112:132 (-20). Forma: V-P-V-V-V.
    Zbývající zápasy: Sparta (venku), Chomutov (doma), Plzeň (venku)

    Bilance se soupeři o play off: Pardubice (0:2, 3:4p, 5:2, 3:2), Olomouc (4:3p, 1:3, 0:1, 4:3), Liberec (2:3, 3:2p, 4:3, 0:7), Sparta (4:2, 3:1, 2:4), Chomutov (4:1, 4:1, 0:2), Mladá Boleslav (1:4, 1:6, 3:2sn, 1:3).

    Největším překvapením aktuální sezony jsou rozhodně hokejisté Zlína. Berani ještě před sezonou s problémy sháněli finance na pokrytí extraligové sezony, ale nový generální manažer Martin Hosták odvedl výbornou práci, protože ševci míří do play off! Svěřencům Martina Hamrlíka stačí v posledních třech zápasech získat k jistotě předkola bod.

    Moravané tak budou hlavně bojovat o nejlepší šestku, za což vděčí i formě před olympijskou přestávkou, kdy vyhráli čtyři z pěti posledních zápasů. Vzhledem k losu ale nemusí být hotovo, protože Zlín čekají souboje na ledě Sparty a v Chomutově, tedy přímých soupeřů v boji o play off, kterým může darovat body a sám ztratit. Základní část navíc zakončí na ledě Plzně.

    „Máme to rozehrané dobře, ale teď půjde dost vidět, že byla měsíční pauza. Týmy budou nerozehrané a půjde o to, kdo toho využije. Bude se hrát určitě velmi silově,“ tuší před klíčovými zápasy zkušený obránce Tomáš Žižka. Ani on nedokázal v přípravě odvrátit porážku se Soči, účastníkem play off KHL, se kterým český celek padl 0:5.

    „Kvalita byla na straně soupeře znatelná, Soči zaslouženě vyhrálo,“ přiznal na klubovém webu. Z přímých soupeřů v boji o play off má Zlín lepší vzájemné zápasy jen s Pardubicemi a po třech duelech se Spartou i s Chomutovem.

    Přípravný zápas: Zlín – Soči 0:5.

  • 7. místo: Pardubice – 70 bodů

    Brankář Ondřej Kacetl a útočník David Tomášek se radují z výhry nad PlzníFoto ČTK

    Statistiky: 49 zápasů, skóre 119:133 (-14). Forma: P-V-P-V-PP.
    Zbývající zápasy: Litvínov (doma), Třinec (venku), Mountfield HK (doma)

    Bilance se soupeři o play off: Zlín (2:0, 4:3p, 2:5, 2:3), Olomouc (1:2p, 2:3p, 3:1, 3:5), Liberec (1:4, 5:1, 3:4, 2:1), Sparta (4:2, 1:4, 3:1, 2:3), Chomutov (1:4, 2:3, 5:2, 2:4), Mladá Boleslav (2:4, 3:0, 2:3p, 3:2)

    V podobné pozici jako Zlín jsou také sedmé Pardubice. Východočeši se po chudých letech a loňském boji v baráži opět nachází na pozicích, které jejich historii náleží. Trenér Miloš Holaň během olympijské přestávky připravoval své svěřence na boj o šestku, na kterou aktuálně ztrácí jediný bod.

    Ve dvou modelových zápasech s Mladou Boleslaví jednou vyhráli a jednou prohráli. Dynamo kvůli nevhodnému termínu odmítlo přátelské zápasy s týmy z KHL a uvažovalo i o soustředění. „Přemýšleli jsme o soustředění na horách, ale z finančních důvodů jsme jej nerealizovali,“ vysvětlil na klubovém webu Holaň.

    Jeho mužstvo čeká v závěru sezony ještě těžká práce. Když si v dalším utkání poradí doma s Litvínovem, udrží se i v boji o čtvrtfinále a do zápasů v Třinci a derby proti Mountfieldu HK může jít s čistou hlavou. V případě bodové rovnosti má navrch proti Liberci, Chomutovu a Mladé Boleslavi.

    Bilanci dvou výher a skóre 10:10 si Pardubičtí odnesli ze čtyř zápasů se Spartou. V play off si pak zahráli naposledy před třemi lety, když ve čtvrtfinále nestačili 1:4 na zápasy na pozdějšího mistra z Litvínova.

    Přípravné zápasy: Mladá Boleslav – Pardubice 4:1 (prodloužení 1:0), Pardubice – Mladá Boleslav 2:1 (prodloužení 0:1, nájezdy 1:0)

  • 8. místo: Olomouc – 68 bodů

    Olomouc se raduje z vítězstvíFoto ČTK

    Statistiky: 48 zápasů, skóre 115:126 (-11). Forma: V-P-P-P-V.
    Zbývající zápasy: Sparta (venku), Mladá Boleslav (venku), Kometa Brno (doma), Jihlava (venku)

    Bilance se soupeři o play off: Zlín (3:4p, 3:1, 1:0, 3:4), Pardubice (2:1p, 3:2p, 1:3, 5:2), Liberec (3:0, 2:3sn, 4:1, 0:3), Sparta (2:3p, 2:3sn, 2:5), Chomutov (2:4, 5:2, 3:2p, 5:3), Mladá Boleslav (4:2, 3:4p, 1:3).

    Náročný program a tuhý boj čeká také Olomouc, která dlouho držela kontakt s první pětkou, ale nakonec odpadla. V závěru základní části ji čekají ještě čtyři zápasy a už dnes se představí na ledě pražské Sparty, přímého konkurenta v boji o play off. Ve středu nastoupí pro změnu v Mladé Boleslavi, a pokud z těchto zápasů vydoluje nějaké body, může pomalu slavit.

    „Důležité bude kvalitně potrénovat a ještě lépe regenerovat. Musíme být připravení na to, že to je opravdu velká zátěž. Hrát v jednom týdnu prakticky obden není nic lehkého,“ tuší útočník David Ostřížek, který s celým týmem zakončí základní část proti Kometě Brno a Jihlavě.

    „My víme, jak vypadá tabulka, a budeme hrát tak, abychom vyhráli všechna čtyři utkání. Když do toho dáme všechno a všechny zápasy vyhrajeme, nemusíme pak hledět na to, jak hrají ostatní týmy. Máme to ve svých rukách,“ přiznal na klubovém webu vysoký útočník.

    Do karet Hanáků ovšem nehrají statistiky, protože se všemi  čtyřmi soupeři mají negativní bilanci. Lépe jsou na tom proti soupeřům v boji o play off, kde mají lepší vzájemnou bilanci se Zlínem, Pardubicemi i Chomutovem.

    Přípravný zápas: Olomouc – Jihlava 2:2

  • 9. místo: Liberec – 66 bodů

    Liberečtí hokejisté se radují ze vstřelené brankyFoto Michal Beránek / Sport

    Statistiky: 48 zápasů, skóre 120:133 (-13). Forma: P-VP-PP-P-V
    Zbývající zápasy: Jihlava (doma), Jihlava (doma), Plzeň (doma), Vítkovice (venku)

    Bilance se soupeři o play off: Zlín (3:2, 2:3p, 3:4, 7:0), Pardubice (4:1, 1:5, 4:3, 1:2), Olomouc (0:3, 3:2sn, 1:4, 3:0), Sparta (1:7, 5:4p, 0:3, 3:2sn), Chomutov (1:4, 4:3p, 2:3p, 1:2p), Mladá Boleslav (3:1, 1:3, 4:3sn, 3:0).

    Odlišný přístup k olympijské přestávce zvolili Bílí Tygři, kterým aktuálně patří deváté místo s náskokem dvou bodů na Spartu, když jen trénovali a neodehráli ani jedno přátelské utkání. Severočeši mají podobně jako Sparta a Olomouc před sebou ještě čtyři zápasy, z nichž mohou výrazně napovědět první dva. Liberečtí totiž už dnes přivítají Jihlavu a už zítra se s ní utkají na domácí půdě znovu.

    Pokud svěřenci Filipa Pešána netradiční dvojzápas nezvládnou, budou to mít výrazně těžké. Následně sice přivítají doma Plzeň, ale pak pojedou do Vítkovic a oba soupeři v posledních letech nepatří mezi ty oblíbené. Liberečtí ale půjdou do závěru základní části povzbuzeni, protože ve druhé polovině ledna zvládli pět utkání v řadě a i přes porážky s Třincem, v Chomutově a Pardubicích je může těšit alespoň důležitá domácí výhra nad Spartou.

    V případě bodové rovnosti by Liberec skončil nad Zlínem a Mladou Boleslaví. Zbylí soupeři jsou na tom ve vzájemných zápasech lépe.

  • 10. místo: Sparta – 64 bodů

    Michal Řepík se svými spoluhráčiFoto Michal Beránek / Sport

    Statistiky: 48 zápasů, skóre 127:139 (-12). Forma: PP-P-PP-P-V
    Zbývající zápasy: Olomouc (doma), Zlín (doma), Mladá Boleslav (doma), Chomutov (venku).

    Bilance se soupeři o play off: Zlín (2:4, 1:3, 4:2), Pardubice (3:2, 1:3, 4:1, 2:4), Olomouc (3:2p, 3:2sn, 5:2), Liberec (7:1, 4:5p, 3:0, 2:3sn), Chomutov (3:2, 3:4p, 2:3), Mladá Boleslav (3:2, 4:1, 1:3)

    Špatná koncovka, zbytečně inkasované góly a ztracené body v závěrech zápasů. To jsou hlavní příčiny toho, proč Sparta nevyhlíží soupeře pro čtvrtfinále, ale místo toho spekuluje nad tím, zda se vůbec vyřazovací části zúčastní.

    Svěřenci Františka Výborného a Radima Rulíka na úvod olympijské přestávky odletěli do Kataru, kde ladili fyzickou formu. „Trochu jsme vyčistili hlavy a měli jsme dvoufázové tréninky. Musím to hodnotit pozitivně,“ řekl na klubovém webu útočník Jiří Černoch.

    Mladý hráč byl jediným střelcem Pražanů v posledním přípravném utkání na ledě Norimberku. „Oni hrají velmi dobře střední pásmo, což dobře hrají také Olomouc a Zlín. Věděli jsme, co chceme hrát, a určitě nám hodně pomůže, že jsme se na to připravili,“ hodnotil Černoch německého soupeře, který měl být prověrkou právě na dva nejbližší soupeře Sparty - Olomouc a Zlín.

    Sparta má ze všech týmů největší výhodu – všechny čtyři zápasy hraje proti přímým soupeřům a tři z toho doma. Odpadne jí tedy náročné cestování. Už dnes přivítá Olomouc, ve středu se utká se Zlínem a domácí trojboj zakončí proti Mladé Boleslavi. Základní část završí sparťané na ledě Chomutova.

    Vzhledem k soupeřům se však nedá očekávat žádná přestřelka a sparťané budou muset proměňovat každou šanci. Tři výhry už mají proti Olomouci, lépe jsou na tom i s Libercem a před čtvrtým duelem i s Mladou Boleslaví.

    Přípravné zápasy: Sparta – Dynamo Moskva 5:4sn, Norimberk – Sparta 3:1.

  • 11. místo: Chomutov – 63 bodů

    Radost chomutovských Pirátů za vstřelené brankyFoto ČTK

    Statistiky: 49 zápasů, skóre 123:146 (-23). Forma: PP-PP-VP-P-V.
    Zbývající zápasy: Třinec (doma), Zlín (venku), Sparta (doma).

    Bilance se soupeři o play off: Zlín (1:4, 1:4, 2:0), Pardubice (4:1, 3:2, 2:5, 4:2), Olomouc (4:2, 2:5, 2:3p, 3:5), Liberec (4:1, 3:4p, 3:2p, 2:1p), Sparta (2:3, 4:3p, 3:2), Mladá Boleslav (0:1, 0:5, 2:3sn, 2:1)

    Napodobit loňské tažení v play off chtějí také Piráti, kteří dýchají Spartě na záda. Jejich výsledková krize z průběhu sezony se zdá být minulostí a s reprezentačním navrátilcem Michalem Vondrkou budou chtít zaútočit na desítku, což mají ve svých rukách. Už ve středu přivítají v důležitém utkání Třinec, pak jedou do Zlína a na závěr základní části přivítají Spartu.

    „Třinci o moc nejde, ale pro nás to budou zápasy důležité jako v play off, takže to bude na krev. Jsme rádi, že se nám nikdo nezranil, a že se nám vrátí chlapi z reprezentací,“ těší slovenského útočníka Dávida Skokana. I on si ale uvědomuje, že proti přímým soupeřům v boji o play off a Ocelářům nečeká Chomutovské nic jednoduchého.

    Piráti mají karty rozdané jasně. Bodová rovnost by jim pomohla proti Pardubicím, Liberci a zatím i proti Spartě. Navrch však má Mladá Boleslav a zatím i Zlín.

    Přípravné zápasy: Chomutov - Dynamo Moskva 2:1, Litvínov – Chomutov 3:4, Chomutov – Litvínov 4:2.

  • 12. místo: Mladá Boleslav – 62 bodů

    Mladoboleslavští hokejisté se radují ze vstřelené brankyFoto ČTK

    Statistiky: 49 zápasů, skóre 110:127 (-17). Forma: P-PP-P-V-P.
    Zbývající zápasy: Olomouc (doma), Sparta (venku), Třinec (doma)

    Bilance se soupeři o play off: Zlín (4:1, 6:1, 2:3sn, 3:1), Pardubice (4:2, 0:3, 3:2p, 2:3), Olomouc (2:4, 4:3p, 3:1), Liberec (1:3, 3:1, 3:4sn, 0:3), Sparta (2:3, 1:4, 3:1), Chomutov (1:0, 5:0, 3:2sn, 1:2).

    Po předkolu pošilhává i Mladá Boleslav, ale na dvanáctém místě má ze všech týmů nejhorší výchozí pozici. V přípravě si ve dvou modelových zápasech proti Pardubicím připsala jednu výhru, jenže v extraligových bojích ji čeká těžší zkouška.

    Středočeši už ve středu přivítají Olomouc a v pátek pojedou na Spartu. Pokud tyto zápasy zvládnou, jejich šance výrazně vzroste a do posledního kola s Třincem budou moci jít s šancí na postup. Už před pauzou však mohlo být lépe, protože Mladá Boleslav urvala nečekanou výhru na ledě vedoucí Plzně. Doma proti Vítkovicím na ni ale navázala porážkou a špatným výkonem.

    „Jsem hrozně zklamanej. Mám pocit, že tým, který hrál v Plzni, tam i zůstal,“ litoval po nešťastné a zasloužené porážce 2:4 asistent trenéra Viktor Ujčík. „Hrajeme zápasy o bytí a nebytí, chceme se dostat do desítky a všichni jsme na jedné lodi, ale zdá se mi, že je tam hodně posádky, ale málo těch, co za to berou,“ promlouval ke svým svěřencům, kteří dali mizerných 110 gólů, což z nich dělá druhý nejhorší tým soutěže.

    Číslo 110 však ke Středočechům v tomto ročníku patří, protože právě toto kulaté výročí oslavili během olympijské přestávky slavnostním galavečerem, na němž vyhlásili největší legendy v historii klubu. Mladá Boleslav bude muset navíc vylepšit bilanci. Proti Olomouci vyhrála čtyři z posledních pěti zápasů, ale na ledě Sparty uspěla naposledy v září 2014.

    Přípravné zápasy: Mladá Boleslav – Pardubice 4:1 (prodloužení 1:0), Pardubice – Mladá Boleslav 2:1 (prodloužení 0:1, nájezdy 1:0)

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud