Pavel Bárta
13. dubna 2018 • 12:20

Tři roky po extraligovém titulu je Litvínov blízko sestupu: Ztrácí duši

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř šedesát let patří Litvínov na mapu nejvyšší soutěže. Teď je jednou nohou nad propastí. Po úterním výprasku 1:5 od Karlových Varů se tabulka otočila naruby. Chemici klesli na poslední místo, od pásma záchrany je dělí čtyřbodový odstup. „Je to hrozné,  nedovedu si vůbec představit, že by se tady nehrála extraliga,“ hledal těžko slova trenér a šéf představenstva klubu Jiří Šlégr. Zbývá posledních pět kol naděje.



Pravdu měl v lednu odvolaný Radim Rulík, když se ohlížel za svou krušnohorskou misí. „Litvínovu titul taky uškodil,“ pravil tehdy. Fakt je, že za tři roky od historického triumfu hraje Verva podruhé o záchranu. To jistě není náhoda. Něco musí být špatně. V letošní baráži sehrála Verva čtyři zápasy doma, z toho si připsala tři porážky. Z favorita prolínačky je rázem ohrožený druh.

„Prožívám to strašně, nemá cenu se nějak přetvařovat. Není to nic, na co bych chtěl být pyšný, ale rozhodně ještě není konec. Byl jsem vždycky zvyklý bojovat do konce a věřím, že to zvládneme,“ povídal tichým hlasem po úterní porážce Jiří Šlégr .

Ještě před uzávěrkou přestupů se nechal zapsat na soupisku, skočit na led jako v nejtěžších chvílích jako kdysi však neplánuje. „Myslím, že Jirka Šlégr nám to asi nevyhraje,“ říká sám o sobě. „Po takovém debaklu, který jsme na domácí půdě vyfasovali, určitě nepřemýšlím o tom, co bych udělal jako hráč.“

Litvínov - Karlovy Vary: Jakub Černý napálil odražený kotouč a otevřel skóre utkání, 1:0
Video se připravuje ...

Stejný záchranářský instinkt ho však vedl k tomu, že zastřešil trenérský štáb. Ten má čtyři členy, ovšem zvenčí to někdy vypadá, že postrádá hlavu, jasného lídra, někdy působí bezradně.

Po třech slepených brankách Energie na začátku druhé třetiny si v úterý litvínovská střídačka nevzala oddechový čas. „Těžko se to hodnotí. My trenéři jsme sami byli velmi zaskočení z toho, co se tam událo. Byl to opravdu rychlý sled mnoha okolností, možná jsme si ho vzít mohli,“ přiznal Šlégr.

Litvínov drtí marodka

Verva se musí vyrovnávat s marodkou, čerstvě se zranil tvořivý bek Jiří Hunkes. Zároveň se ale pár zkušených hráčů ocitlo mimo sestavu kvůli výkonnosti: útočník Peter Jánský nebo beci Jiří Gula a Zbyněk Sklenička. Na oslabení tak spolu chodili třeba dvacetiletý Lukáš Doudera a David Šesták, jenž přišel z prvoligové Kadaně. Tomáš Matoušek se nachomýtl ke slovenské reprezentaci, ale jako defenzivní útočník nezvládá přesilovky líp než střelec Jánský.

V baráži jsou kromě toho zkušenosti a psychika snad ještě důležitější než v play off . Podobné kroky můžou mít neblahý vliv na kabinu a odrazit se na ledě. Stejně jako nedělá dobrotu, když jsou dlouholetí lídři odsunováni do podřadnějších rolí. Třeba i proto působí Litvínov tak rozklíženě. A odevzdaně. Jako tělo bez duše.

Litvínov - Karlovy Vary: Hunkes se po nárazu do mantinelu těžce zvedal z ledu
Video se připravuje ...

Může se zdát, že hráči spíš odcházejí, že klub přestal být dobrou adresou, stejně jako místní sídliště Janov. Ale není to úplně tak. Ani v penězích klíčový problém nebude. Platební morálka je prý příkladná, podle některých zdrojů patří severočeská organizace rozpočtem do elitní šestky soutěže, byť na udržení Jakuba Petružálka to svého času nestačilo. Třinec nasypal víc.

Zaneprázdněný generální manažer Robert Kysela má další vedlejší aktivity a podniká, jenže i tohle přece všichni vědí. Kdysi proslulá mládežnická bašta navíc nevychová tolik talentů jako dřív. I proto se nedaří plynule doplňovat mužstvo z vlastních zdrojů. Přitom stavět na odchovancích patří k prioritám celku, který vždycky fungoval tak trochu jako jedna rodina.

Možná, že taky není úplně dobře, když hokejovou Vervu řídí téměř výhradně místní srdcaři, kteří jsou s klubem propojeni odjakživa. A třeba někteří o tradici víc mluví, než pro její důstojné pokračování dělají.

Na chviličku úplně vypnout, vyčistit si hlavy a do zbývajících pěti duelů jít jak od nuly. I když bodově to je minus čtyři. Tohle všechno by možná Vervě pomohlo. „Bouřka už proběhla a myslím, že si to kluci vyříkávají v kabině, protože jsou to oni, kdo hraje. Můžeme jim něco naordinovat a tvrdit, jak chceme hrát. Jenže když to nedodržují, je to těžké. Musíme se zmobilizovat, dát se dohromady, hlavně zdravotně, a připravit se na příští zápas. Musíme přijít s čistou hlavou a porvat se o extraligu! Nemůžeme se však ohlížet na těch pět zápasů, pouze na ten nejbližší, od kterého bychom se rádi odpíchli,“ uvedl Šlégr.

Ve hře je pořád patnáct bodů. Litvínov si však další maléry nemůže dovolit. Jinak nakročí do propasti i druhou nohou.

Litvínov - Karlovy Vary: Otakar Šik proklouzl litvínovskou obranou a překonal Kantora, 1:5
Video se připravuje ...

Karlovarský brankář Tomáš Závorka přihlíží souboji před jeho brankovištěm
Karlovarský brankář Tomáš Závorka přihlíží souboji před jeho brankovištěm

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud