Květoslav Šimek
22. srpna 2019 • 14:50

Třinec se chystá na obhajobu: Až na branku žádné veletoče, udržel opory

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budou v Tipsport extralize obhajovat mistrovský titul. Jak si třinečtí Oceláři počínali na přestupovém trhu? Nakolik se jejich tým změnil a které posily by mohly být v nadcházející sezoně top? Připomeňte si tři nejvýraznější nové tváře v týmu Václava Varadi a Marka Zadiny.



Žádné veletoče. Tedy až na kompletně nové složení brankoviště vynucené odchodem Šimona Hrubce do čínského Kunlunu. Oceláři se během letní přestávky do drastické přeměny týmu nepouštěli. Neměli k tomu ani moc důvodů. Dá se říct, že klíčové bylo prodloužení kontraktů s šesticí stávajících opor. Nové smlouvy v obraně mají Lukáš Krajíček , Milan Doudera , Martin Gernát a Guntis Galvinš, z útočníků Tomáš Marcinko a Petr Vrána.

Ze základního kádru kromě brankáře Hrubce odešli David Cienciala (Mladá Boleslav), Ethan Werek (Kunlun) a Vladimír Svačina (bez angažmá). Že by to mohlo fungovat, naznačily hned první tři vítězné zápasy v přípravě (Kometa 5:2 a 6:3, Frýdek-Místek 4:1). Které posily Ocelářů jsou TOP?

1. Patrik Bartošák

Sebevědomý gólman, který nesnáší prohry. Ve 26 letech už má Patrik Bartošák dost zkušeností, patří k extraligové elitě, prosadil se v reprezentaci. A přestože přichází z konkurenčních Vítkovic, má vazbu i na Třinec. Jeho strýc Radek Bonk dovedl Oceláře v roce 2011 k historicky prvnímu titulu. Na případné nadávky v moravskoslezském derby je připravený.

„Chápu, že fandové mají svůj oblíbený klub a teď mě budou brát jako zrádce, nadávat sprostě. Abych řekl pravdu, je to mi to úplně jedno,“ mávnul nad tím Bartošák rukou, kterému bude krýt záda talentovaný Petr Kváča. „Kdyby se tihle lidé postavili do mých bot a zapojili hlavu, udělali by to samé, co já. Abych řešil, jestli na mě bude někdo sprostě řvát? Připravený jsem.“

Počítá i s výrazně větším tlakem. „Laťku si ani nastavovat nemusím, nastavil ji Šimon (Hrubec). Vím, že teď tlak bude, aby se titul zopakoval. I na nás, gólmany. Abychom ukázali, že jsme adekvátní náhrada.“

2. Matěj Stránský

Útočník Matěj Stránský je Bartošákův vrstevník (26 let), před odchodem do zámoří spolu hrávali ve Vítkovicích. Mateřský klub, v němž by měl mít v nadcházející sezoně výraznou roli Stránského mladší bratr Šimon, měl o svého odchovance také zájem. Nicméně Oceláři nabídli lepší podmínky i ambice.

Stránský se domů vrací po devíti letech. Do NHL se v barvách Dallasu nedostal, nicméně v AHL slavil Calder Cup s Texas Stars (2014). Poslední dvě sezony odehrál v KHL (Čerepovec) a ve Švédsku (Mora). Fyzicky zdatný útočník, který umí skloubit důraz před brankou s šikovností, ukázal potenciál hned v prvním přípravném zápase v Brně (2+1).

„Mám to blízko domů, navíc Oceláři jsou v mých očích nejlepší organizací v Česku,“ pochvaloval si Stránský. „A to nejen co se týká hokeje, zázemí, trenérů anebo vedení klubu. Líbí se mi, jaký hokej hrají, takže to nebylo těžké rozhodování.“

3. Tomáš Kundrátek

Další známé jméno a prakticky odchovanec. Tomáš Kundrátek (29) sice začínal v rodném Přerově, ale od patnácti byl v Třinci a odtud také vystřelil do světa. V NHL odehrál 30 zápasů (1+6) za Washington, v ruské KHL nastupoval za Dinamo Riga, Slovan Bratislava, Novgorod a Kunlun.

Hrál na mistrovství světa (2016 a 2017), Světovém poháru (2016) i na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Nominace na poslední šampionát v Bratislavě mu kvůli drobnému zranění unikla.

Do Třince se vracel už v průběhu minulé sezony, ale pak odešel do Davosu. Tentokrát má smlouvu na tři roky. „Nejdu zpátky k Ocelářům s tím, že mám jasnou pozici, nedostanu nic zadarmo,“ říká Kundrátek. „Konkurence v kádru bude znovu velká a musím trenéry přesvědčit. Cíle a ambice jsou už nějak nastavené, zase budeme chtít hrát nahoře. Počítám ale s tím, že soupeři budou proti mistrům dvojnásobně motivováni a budeme to mít ještě složitější.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud