Ondřej Kuchař
23. dubna 2020 • 13:20

Motor: pivní kauza i návrat díky legendám. Chaos, vzpomíná Turek

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpočátku to byl jen malicherný spor o pivo. Nakonec se z něj ale stala zástěrka pro stěhování, které klub krutě vytrhlo z kořenů. Bylo léto 2013 a v Českých Budějovicích museli kvapem jednat, aby ve městě hokej zachránili. Nelehké mise se ujali patrioti a legendy. „Byl to šílený chaos, neměli jsme nic. Odvezli nám hráče, kostku i pračky,“ vzpomíná bývalý skvělý brankář a současný klubový prezident Roman Turek. Po sedmi letech dřiny město vrátil na extraligovou mapu.



Dlouhá léta patřil Motor mezi tradiční extraligovou baštu. Byl klubem, odkud do světa velkého hokeje vylétla spousta talentů. Pod koučem Josefem Jandačem hrál v letech 2006 až 2008 třikrát v řadě semifinále. V posledním roce jeho působení byl dokonce tým s oficiálním názvem HC Mountfield v tradičním žebříčku hodnocen jako jedenáctý nejlepší v celé Evropě.

Jenže právě partnerství s rostoucí zahrádkářskou firmou se pro klub stalo osudným. Postupem času se začaly hromadit spory mezi Mountfieldem a městem České Budějovice, konflikt vygradoval po sezoně 2012/13.

Předmět hádky? Pivo. Klub byl vázán smlouvou s marketingovým partnerem nejvyšší soutěže (agenturou BPA), že při domácích zápasech se bude na stadionu čepovat pivo partnera extraligy Radegast. Avšak město, jako majitel Budvar arény, mělo platnou smlouvu s pivovarem Budvar. Ten byl nakonec ochotný od smlouvy ustoupit, leč vedení Mountfieldu dalo stejně přednost stěhování do Hradce Králové.

V polovině června 2013 bylo vše oficiálně zpečetěno. „Nikoho nás nenapadlo, jak strašně to může skončit,“ vzpomíná Roman Turek v povídání pro deník Sport. Bývalý skvělý brankář se tehdy okamžitě ujal úkolu, aby hokej ve městě zachránil.

Nevěděli jsme, co bude

Iniciativa vzešla od bývalého hráče a v sezoně 2012/13 klubového asistenta trenéra Radka Bělohlava. Pět patriotů (Bělohlav, Turek, Aleš Kotalík, Petr Sailer a Stanislav Bednařík) se nakonec rozhodlo, že založí novou značku, aby populární sport ve městě úplně nezaniknul. Tak vzniklo jejich sdružení CB Hokej 2013, které sehnalo prvoligovou licenci, odkoupilo sto procent akcií a dodnes klub vlastní.

„Byli jsme všichni kamarádi, kteří se kolem hokeje v Budějicích motali. Já měl za sebou první rok jako trenér brankářů v klubu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud