Miroslav Horák
18. ledna 2023 • 17:20

Krize českého trenérského cechu? Král Varaďa i budování jména ve Švýcarsku

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za výhrami (většinou) stojí hráči. Bídné výsledky odnášejí trenéři. Stará pravda říká, že celý tým nevyměníte, proto padají náčelníci střídačky. Ale jsou i tací, jimž se vyhazovy vyhýbají obloukem a na svých štacích konají výbornou práci. Deník Sport složil žebříček 10 českých koučů s nejzářivější vizitkou. Pořadí stratégů, kteří dozajista ční nad domácím průměrem. A jak to vidíte vy?



Jak kdysi pravil Luděk Bukač: Vyhrát extraligu je hezké, ale nic moc to neznamená. Někdo vždycky musí vyhrát… Co tím měla trenérská legenda na mysli?

Narážela na fakt, že měřítkem úrovně a schopností není tuzemské jeviště, nýbrž mezinárodní scéna. Což se dá volně přeložit i tak, že kdo dostane šanci pracovat venku v ostré konkurenci a nevyhoří, je to víc než jakkoli košatá sbírka domácích titulů.

Ano, i to jsme brali v potaz při skládání pořadí. 

Donedávna se v branži mluvilo nahlas o krizi domácího trenérského cechu. Vzpomínalo se na roky, kdy Ivan Hlinka získal exkluzivní angažmá v NHL a další zástup respektovaných koučů trhl atraktivní džob v Rusku. Kde ligový hokej prožíval velký vzmach a vábil jednoho českého stratéga za druhým. Ti se tak dostali k práci s ikonami ruského hokeje. A najednou kde nic, tu (téměř) nic.

Co není, může zase být. V Německu si vybudoval velké jméno Pavel Gross, v tamní hokejové baště v Mannheimu došel s hráči až k titulu v DEL, působil tam nejprve jako asistent a poté jako hlavní kouč sedmnáct let v kuse.

Nenápadně, ovšem o to důsledněji buduje trenérskou kariéru Pavel Rosa. Mnozí ani nevědí, že tenhle bývalý uznávaný kreativní útočník trenérsky vede elitní tým švýcarské NL Fribourg-Gottéron. Na střídačce je sice šéfem generální manažer klubu Christian Dubé, nicméně Rosa má na starosti tréninky a prakticky celou přípravu. Loni na jaře společně dotáhli mužstvo k vítězství v základní části, vypadli v semifinále play off. Rosovi se otevírá zajímavá trenérská budoucnost.

Do Švýcarska mohl zaplout i muž, jenž je nejvíc hot v českém prostředí. Ano, řeč je o Václavu Varaďovi, jenž dostal laso z Lausanne, na svém seznamu jej měl i Bern. Všechno zámožné a velmi ambiciózní kluby. Konkurence je však ukrutná, tvořená celou řadou kanadských koučů, kteří přicházejí i z různých postů z NHL.

Pokud má však někdo z našinců šanci ukořistit velké angažmá v prestižní evropské lize, na nejvyšším místě je architekt třineckého zlatého hattricku. Z nabídek si může vybírat, na druhou stranu, pokud by měl VV setrvávat delší čas bez práce, může to mít na jeho kredit a budoucnost vliv.

Dalším elitním koučem je Miloslav Hořava, jenž už okusil džob v DEL i ve švédské Elitserien, byť štace v MODO neměla dlouhého trvání. Ale znovu, jenom se do elitní skandinávské soutěže dostat, je úspěch sám o sobě.

Faktem zůstává, že kam Hořavu dáte, tam získáte záruku progresu. Po boku Radima Rulíka vyzvedl Litvínov až k mistrovské korunovaci. Z mazlavého bláta úspěšně tahal Mladou Boleslav, kde nastartoval misi, zakončenou dvěma postupy do semifinále play off.

A konečně Sparta… Když si předloni v listopadu Josef Jandač nevěděl rady a při probouzení týmu zkusil vše, co ho napadlo a bez valného účinku, došlo na opětovnou spolupráci s Hořavou. Společná akce skončila stříbrnou medailí. Je velká škoda a chyba, že takového experta se nedaří zlanařit do národního mužstva.

Kdo ví, třeba se to nakonec podaří ve spojení s Radimem Rulíkem. Kouč Dynama si udělal obrovské jméno nedávno v Halifaxu, kde dovedl reprezentační dvacítku na práh zlaté euforie.

Rulík šikovnými manévry a společně se svými kolegy vyprovokoval hráče k luxusním výkonům, které snesly nejpřísnější aktuální světová měřítka dané kategorie. I svazový prezident Alois Hadamczik připustil, že by se mu Rulík u áčkového národního týmu v blízkém budoucnu líbil.

Možná vás zarazí zařazení Martina Straky, jenž pozici kouče oficiálně nezastává. Nicméně pokrok Plzně po jeho nástupu na střídačku je evidentní a úctyhodný. Byť role trenérů Indiánů oficiálně náleží dvojici Petr Kořínek-František Bombic, šéfem celého uskupení je klubový majitel. Na střídačce je to znát.

Smůla, že toho má Straka na práci tolik. Jako samostatná trenérská jednotka by se někdejší vynikající útočník bezpochyby uplatnil a mohl to dotáhnout daleko. Třeba jednou…

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud