Pavel Bárta
Premium
22. února 2018 • 16:36

Historky z Nagana: Proč Hašek změnil barvu masky a oslavy byly u Slováků?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velké věci se mnohdy zrodí i z maličkostí. Také historický triumf hokejistů v Naganu, který vyvrcholil přesně před 20 lety finálovou výhrou nad Ruskem, je opředen mnoha legendami a událostmi, jež kolikrát zůstaly mimo hlavní proud pozornosti. V určitých případech se však ukázaly jako zcela zásadní, jiné jen dokreslují legendu o velkém tažení za olympijským zlatem. Podstatné je, že se staly. Zde se dozvíte, proč brankářský mág Dominik Hašek začal turnaj v černé masce a dokončil ho v modré, jak jinak mohla vypadat gólová akce z finále a jak tým pocítil v Japonsku opravdové zemětřešení.



JÁGRA PRÝ NECHTĚLI VPUSTIT

Zámořské hvězdy vítali v Japonsku jako mimozemšťany. Na kanadský tým už při vylodění na tokijském letišti čekaly davy fanoušků. Brankář Curtis Joseph prožil okamžiky hrůzy, když se při přesedání na rychlovlak šinkansen smečka pološílenců vrhla na Wayna Gretzkého a nebohého gólmana málem shodila do  kolejiště. Tým USA cestoval letadlem vybaveným dokonce rotopedy.

V dějišti turnaje uspořádali velkolepé tiskovky Kanaďané, Američané a Rusové. Čeští hráči cestovali do Nagana na dvě etapy a tak trochu jako chudí příbuzní. Jedna parta linkou přes Ženevu, druhá se sešla ve Vancouveru, odtud letěla do Tokia. Den po předsunutém konvoji hráčů z Evropy dorazilo jedenáct posil z NHL. V noci. Autobusem. Zřízenci zrovna před halou skládali věci amerického mužstva, autobus nemohl zastavit až u vchodu, a tak české hvězdy musely samy vláčet svůj náklad do šatny dobrých 300 metrů.

Hráči ještě neměli vystavené akreditace, Jaromíra Jágra prý nechtěla ostraha vpustit. Tak to aspoň podávali hokejisté. Opatření byla už tehdy přísná. Tři roky před olympiádou stoupenci sekty Ómšinrikjó zamořili tokijské metro sarinem, zabili 12 lidí a přiotrávili tisíce lidí. Přívržence měli i v Naganu, ale napětí časem polevilo. Rodiče hráčů chodili na tréninky na vypůjčené karty, pak už je hlídači znali a nechtěli vidět nic.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud