3. ledna 2019 • 20:26

Hokejový rok 2018 patřil Německu. Základy položil americký zubař

Autor: Petr Luzar
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový rok 2018? Patřil Německu. Fotbalová země slavila šokující finále na zimní olympiádě, bavila se parádními výkony Leona Draisaitla v NHL, ocenila zaslouženou smlouvu pro Dominika Kahuna v Chicagu nebo si užila exhibiční zápas Edmontonu v Kolíně nad Rýnem. „Měli jsme vzestupy a pády, byli jsme jako výtah, který stále jezdí nahoru a dolů,“ řekl Franz Reindl, prezident německé hokejové asociace pro stránky Chicago Blackhawks. „Vrcholem pro nás byl bronz ze zimní olympiády 1976 v Innsbrucku. Ale s tím, co kluci dokázali letos, se to ani nedá srovnat!“ Klíčovou zásluhu na tom má americký zubař Charles George Hartley, který stál za hokejovými začátky v Německu.



Kahunova cesta do NHL

Trpělivost, výdrž a dřina. Přesně tato slova nejlépe charakterizují důvody, proč německý hokej slavil nejeden úspěch. Platí to vlastně také o útočníkovi s českými kořeny Dominiku Kahunovi a jeho cestě do kabiny Blackhawks. Ve třiadvaceti letech už se radoval z několika úspěchů. Na jaře završil s Mnichovem zlatý hattrick v nejvyšší německé lize a ještě před tím slavil historický úspěch v podobě olympijského stříbra.

„Když jsme prohráli finále v prodloužení (s Ruskem 3:4), spousta z nás byla smutná, někteří měli oči v slzách,“ popisoval Kahun pro oficiální web NHL. „Ani ne o pět minut později se ale všichni smáli radostí. Už před finále jsme věděli, že nemůžeme nic ztratit. Mohli jsme hrát uvolněně. Na konci toho všeho jsme byli vskutku šťastní.“ Rodák z Plané a odchovanec Mariánských Lázní odehrál v olympijském turnaji 7 zápasů s bilancí 2+3.

Dominik Kahun během zápasu Winter ClassicFoto Reuters / Aaron Doster-USA TODAY Sports

Po historickém triumfu na olympiádě, a dalším titulu v nejvyšší německé lize, přišel dvouletý kontrakt od Chicaga Blackhawks - šestinásobného šampiona Stanley Cupu. Ročně si Kahun na platu vydělá 925 000 dolarů. „Prožívám životní sen. Stále si neumím představit, jak jsem se dostal do NHL. Přemýšlím o tom, když ležím v posteli. Říkám si: ‚Páni, jsem opravdu v Chicagu?‘ Je to pro mě stále něco speciálního.“

Německo může být také hrdé na 70 bodů (25+45) v podání Leona Draisaitla, forvarda Edmontonu Oilers. Třiadvacetiletý útočník byl spolu s kapitánem McDavidem jediným hráčem klubu, který výsledkově nepropadl. A úspěšná byla i návštěva NHL v Kolíně nad Rýnem. Proti tamnímu klubu nastoupil právě celek z provincie Alberta. Edmonton Oilers změřili síly v exhibičním duelu s Kolínem.

Leon Draisaitl nastupoval v barvách NHL proti klubu, kde hokejově vyrůstal. A na střídačce soupeře navíc stál jeho otec Peter, bývalý kouč Hradce Králové a Pardubic. „Bylo to speciální, nikdy jsem proti Kolínu nehrál,“ užíval si akci Draisaitl junior. „Věřím, že pro většinu našich hráčů to byla životní zkušenost,“ přidal se i jeho táta.

Za rozvojem hledejte zubaře

Nic z toho by se dost možná nestalo, nebýt Charlese George Hartleyho. Právě tento Američan, povoláním dentista, který se narodil roku 1883 v Kanadě a dovedl torontskou univerzitu ke dvěma titulům (1902 a 1903) stál u začátků německého hokeje. V Drážďanech, kde si zároveň přivydělával i jako asistent zubaře.

V roce 1907 Hartley požádal kamaráda z Toronta, aby mu do Německa poslal hokejky a puky. Poté mohl své německé kamarády a spoluhráče hry bandy (obdoba hokeje) naučit nový sport. Během několika let pozvedl vědomí o novém sportu s tím, že se účastnili mnoha turnajů s klubem Berliner HC. Tento klub se jako první německé mužstvo zúčastnilo turnaje v moderním hokeji. Dokonce mu v klubu přezdívali „Unser Meisterlehrer“ (náš mistrovský učitel).

Největší úspěch přišel pro Hartleyho v roce 1910, kdy se s německým výběrem zúčastnil historicky prvního mistrovství Evropy v ledním hokeji. Turnaj se konal v Les Avants ve Švýcarsku. Němci se na prvním evropském šampionátu v historii umístili (stejně jako letos na ZOH) na stříbrné příčce. Sám Hartley byl pak vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. Do zámoří se Hartley vrátil v roce 1917. Ovšem jeho vliv na německý hokej s úctou vzpomínají i o více než 100 let později.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud