Pavel Ryšavý
10. ledna 2024 • 12:00

Zákulisí výjimečného projektu v USA: alkohol, pěsti, nedůvěra. Dnes poklad

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno se leskne a blýská. Mít tak vymakaný projekt výchovy mladých hokejistů, jako mají v USA! Po zlatu z posledního MS do 20 let je všechno ještě voňavější. Jenže všechno se rozjíždělo úplně jinak, mnohem divočeji, než si dovedete představit. Nedůvěra? Ještě slabé slovo. Roky trvalo, než se projekt nakopnul. Prošel si kauzami typu, že agenti pořádali alkoholové party pro mladé hráče, jen aby se upsali jinam. Trenér čelil i fyzickému napadení.



Dnes vypadá všechno načančaně. Americký hokej se právem chlubí, že má asi nejlépe fungující národní projekt, co se týká výchovy mládeže. Koncept zní vlastně jednoduše. Dva roky vybíráte, skautujete. Pak si pozvete nejtalentovanější mladé hráče v zemi na velký kemp, kde vyberete 22 hráčů.

Tohle je počet borců, který se dostane na dva roky do projektu, který sídlí v Plymouthu. Ať jste z jakéhokoliv koutu USA, přesunete se sem, bydlíte v rodinách, chodíte do školy, chystáte se na další život, ať můžete přejít na vysokou. A hlavně: trénujete a hrajete těžké zápasy.

Program začal v roce 1996 a draftem NHL si od té doby prošlo 380 jeho členů. Hvězdy? Jen namátkou: Jack, Luke a Quinn Hughesovi, Patrick Kane, Auston Matthews, Seth Jones, Brady a Matthew Tkachukovi, Tage Thompson, James van Riemsdyk, Trevor Zegras... a asi stačí.

Všechno se upeklo z důvodu, který dobře zná i Česko: máme problém! Zásadní zněl, že Spojené státy nevychovávaly hokejisty přes žádnou konkrétní vizi, což se podepisovalo na výsledcích. V letech 1981-1996 se tým do dvaceti let dostal na stupně vítězů jen třikrát.

Server ESPN se ponořil do minulosti a pátral, s jakými bolestmi se všechno chystalo. Dalo dost práce, než tady začali vyrůstat Kane, Matthews a spol.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud