3.8.2019 • 05:00

NEJ sportovní souboje všech dob. Horor v Manile, Rivalové i zázrak na ledě

Vstoupit do diskuse
0
  •  Vyostřené souboje ke sportu zkrátka neodmyslitelně patří. Připomeňte si s námi osm největších sportovních bitev všech dob, které se navždy vepsaly do historie.

    Sport má sílu spojovat jednotlivce i celé národy. Zároveň ale dokáže rozdělit na neslučitelné tábory, mezi kterými panuje rivalita a napětí. Vyostřené souboje ke sportu zkrátka neodmyslitelně patří. Připomeňte si s námi osm největších sportovních bitev všech dob, které se navždy vepsaly do historie.

  • Zápolení na dvou kolech

    Coppi vs. Bartali
    cyklistika
    1940

    Coppi a Bartali, dva jezdci týmu Legnano, oba stejní a přece tak jiní. Zatímco Gino Bartali startuje na Giru v roce 1940 jako jasný týmový lídr, mladíček Fausto Coppi má být jeho gregario - pomocník. Bartali však během závodu havaruje a začíná ztrácet. Nejlepším z týmu se náhle stává talentovaný Coppi, který po jedenácté etapě dokonce obléká růžový dres pro vedoucího muže. Bartali se cítí zrazený a je rozhodnutý vzdát. Tým ho však přesvědčí, aby v závodě zůstal a pomohl novému lídrovi, kterého čekala nejtěžší část Gira - Dolomity.

    A nezkušený Coppi ji v této etapě skutečně bude potřebovat. Trápí ho žaludeční problémy, kvůli kterým musí zastavit a vyzvracet se. Bartali však svému týmovému kolegovi poskytně vodu a přesvědčího, aby v závodě pokračoval. Coppi dojíždí do cíle s výraznou ztrátou, ale vedení se mu nakonec podaří udržet. Následuje královská etapa přes Falzarego, Pordoi a Sellu. Coppiho sice dvakrát zastaví defekt, avšak Bartali na něj vždy čeká. "Pomáhám mu kvůli našemu týmu," dušuje se Bartali. Cílem v Miláně nakonec i díky mu Coppi projíždí jako celkový vítěz Gira 1940. 

    Coppi (vpravo) nakonec za pomocí Bartaliho (vlevo) skončil jako celkový vítěz Gira v roce 1940.Foto Profimedia

     

  • Horor v Manile

     Ali vs. Frazier
    box
    1975

    Označení horor v Manile se vžilo pro jeden z nejslavnějších boxerských zápasů všech dob mezi Joem Frazierem a Muhammadem Alim. V tomto souboji nešlo jen o titul mistra světa, ale také o prestiž. Ti dva boxeři se nesnášeli.

    Ačkoliv měl v zápase navrch spíše Frazier, ve dvanáctém kole nastal zvrat. Ali mu uštědřil ránu do pravého oka, které okamžitě nateklo tak, že na něj téměř neviděl. Levé oko měl přitom již poškozené ze zápasu v roce 1964. Proti Alimu tak stál defacto slepý soupeř, který se však rozhodně nechtěl vzdát bez boje. 

    V pauze před posledním 15. kolem se nakonec Frazierův trenér rozhodl zápas předčasně ukončit ve prospěch Aliho. Nemohl se už dále dívat na svého trpějícího svěřence. Ali po svém triumfu vstal, vítězně zdvihnul ruce a rázem zkolaboval. Údajně prý pár okamžiků předtím naznačoval, že souboj předčasně ukončí a přenechá vítězství Frazierovi. Jak by tento legendární souboj skončil, kdyby rozhodčí jako první zamířil k Alimu, už se dnes zřejmě nikdo nedozví.

    Označení horor v Manile se vžilo pro jeden z nejslavnějších boxerských zápasů všech dob mezi Joem Frazierem a Muhammadem Alim.Foto Profimedia

  • Rivalové

    Lauda vs. Hunt
    Formule 1
    1976

    V sezóně roku 1976 hodlal jezdec Ferrari Niki Lauda za každou cenu obhájit svůj titul mistra světa. Na paty rakouskému puntičkáři v celkovém bodování však začal šlapat James Hunt - playboy jezdící pod hlavičkou stáje McLaren.

    Momentem, který výrazně ovlivnil boje o celkové vítězství v této sezóně byl závod v Nürburgringu. Lauda na místním okruhu vážně havaroval a jeho vůz začal hořet. Jako zázrakem se mu podařilo z plamenů vyváznout, avšak popáleniny v obličeji mu tuto osudovou nehodu připomínaly až do jeho smrti.

    Kvůli svým vážným poraněním nakonec část sezóny vynechal. Z titulu mistra světa se tak nakonec radoval James Hunt, který měl v konečném součtu o pouhý bod více než Lauda. Zápolení jezdců Formule 1 se stalo v roce 2013 předlohou k natočení filmu Rivalové.

    Niki Lauda (vlevo) s Jamesem Huntem (vpravo).Foto Profimedia

  • Zázrak na ledě

    USA vs. Sovětský svaz
    lední hokej
    1980

    Tento slavný souboj se odehrál na Olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980. Tým USA slepený z hráčů univerzitních lig, jehož trenérem byl nezkušený Herb Brooks, se k překvapení všech dostal až do finále. Tady však americké mladíky čekal nelehký soupeř - tým Sovětského svazu nedupaný hokejovými hvězdami. I přesto se USA podařilo ve vyostřeném souboji urvat vítězství 4:3, pro které se navždy vžilo označení zázrak na ledě.

    Hráči USA finálový zápas nakonec vyhráli a stali se olympijskými vítězi.Foto Profimedia

  • Boj o krále NBA

    Johnson vs. Bird
    NBA
    80. léta

    V 70. letech NBA čelila nezájmu a malé divácké návštěvnosti. To se však změnilo s příchodem pozdějších basketbalových legend - Larryho Birda (Celtics) a Magica Johnsona (Lakers). Vzájemné duely, vyhrocené zápasy, porovnávání hráčů v médiích... To vše přitahovalo diváky jako magnet. Navzdory obrovské rivalitě obou týmů se Bird a Magic stali dobrými přáteli. Poprvé se blíže poznali během natáčení reklamy na basketbalové boty firmy Converse, ve které si oba zahrály. O několik let později při slavnostním ceremoniálu, který se konal k příležitosti odchodu Birda do sportovního důchodu, jej Magic označil jako přítele navždy.

    Jejich přátelství začalo během točení reklamy na basketbalové boty firmy Converse.Foto Profimedia

  • Famózní obrat

    AC Milan vs. Liverpool
    fotbal
    2005

    Fotbalových zápasů se za sezńu odehraje nespočet. A přesto bitvu, kterou proti sobě svedli v roce 2005 ve finále Ligy mistrů Liverpool a AC Milán, má v živé paměti nejeden sportovní fanoušek. AC vedlo po prvním poločase 3:0 a šance anglického týmu na vítězství byly naprosto minimální. Liverpoolu se však v druhé části zápasu povedlo vstát z mrtvých a zázračně srovnat na 3:3 (gólově se prosadil také Vladimír Šmicer). Více branek do konce utkání nepadlo, a tak přišlo na řadu prodloužení a po něm i penalty. V těch byl úspěšnější Liverpool, který se nakonec radoval z titulu.

    Hráči Liverpoolu se v roce 2005 radovali z titulu.Foto Profimedia

  • Největší tenisová bitva všech dob

    Nadal vs. Federer
    tenis
    2008

    Ačkoliv za sebou Roger Federer a Rafael Nadal mají nespočet vzájemných duelů, ten, který spolu svedli ve wimbledonském finále v roce 2008, je dodnes označován jako největší tenisová bitva všech dob. Kvůli dešťovým přeháňkám trvala téměř sedm hodin a končila těstě před setměním. Po dlouhém strhujícím souboji 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7 se nakonec z vítězství radoval Nadal, který tak ukončil Federerovu šňůru pětašedesáti vítězství na travnatém povrchu v řadě.

    Z vítězství se nakonec radoval tehdy dvaadvacetiletý Rafael Nadal.Foto Profimedia

  • Nejsledovanější souboj v historii UFC

    McGregor vs. Nurmagomedov
    MMA
    2018

    Byl to nejsledovanější souboj v historii UFC. Přitáhl i ty, kteří se o MMA běžně nezajímají. Bývalý šampion dvou divizí Conor McGregor se postavil proti do té doby neporaženému králi lehké váhy Khabibu Nurmagomedovi. Samotnému fightu předcházela mohutná předzápasová show. Nešetřilo se urážkami ani velkohubými slovy.

    V den D byl však lépe připravený Nurmagomedov, který ve čtvrtém kole donutil irského bojovníka odklepat se kvůli škrcení. Namísto vítězných oslav však Khabib po skončení zápasu udělal něco nevídaného. Přeskočil pletivo, vrhl se do diváků a vyvolal bitku s týmem svého protivníka. Naopak Khabibův tým mezitím využil situace a přímo v ringu napadl McGregora. Později se Khabib za své chování omluvil a vysvětlil, že ho vyprovokovaly Conorovy urážky jeho rodiny a náboženství.

    Loňský zápas mezi McGregorem a Nurmagomedovem přitáhl i ty, kteří se o MMA běžně nezajímají.Foto Profimedia


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}