Autor: Ondřej Roubínek
13.8.2019 • 13:30

Šampionky ve (staro)novém těle! Jak slavné tenistky hubly desítky kilo?

Vstoupit do diskuse
0

Jsou inspirací pro desítky tisíc až miliony lidí, kteří je sledují na sociálních sítích. Bývalé tenisové hvězdy Jelena Dokičová (36) a Sania Mirzaová (32) se před časem pustily do boje s přebytečnými kilogramy a svou cestu pečlivě zaznamenávaly i pro ostatní. Obě se po několika měsících mohou pochlubit fantastickými postavami - ale hlavně opět zdravým sebevědomím.



Krásná blondýnka pózuje v Chorvatsku u výhledu na historické město nebo v plavkách u moře. Australanka Jelena Dokičová, svého času čtvrtá tenistka světového žebříčku, působí na fotkách z dovolené jako ztělesněné štěstí. A taky je - poté, co si po konci kariéry profesionální tenistky v roce 2014 prošla psychickými problémy a přibrala až na 120 kilo, je zase fit. A to i mentálně.

„Jsme o hodně silnější, než si myslíme. Zdravé a šťastné tělo a mysl stojí za tu námahu,“ nechala se Dokičová nedávno slyšet na Instagramu, kde sdílí s téměř 26 tisíci fanoušků svou proměnu zpět ve zdravou a cílevědomou ženu.

Těžký návrat do reality

Její sebevědomí dlouho ničil i otec Damir, který ji dlouhodobě týral, navíc jí dělal i ostudu na veřejnosti. „Byla jsem hozena do sportovního důchodu, aniž bych měla tušení, co chci dělat. Nebyla jsem připravená - tady začaly moje problémy s tloustnutím,“ popisovala, jak se těžko srovnávala s novým životem.

Takhle hubla Jelena Dokičová ze své nejhorší váhy, 120 kilogramů
Takhle hubla Jelena Dokičová ze své nejhorší váhy, 120 kilogramů

„Když jste profesionální sportovec, tak jste v takové nereálné bublině - všechno je pro vás nachystané… trénink, jídlo, cestování, management, takže vrátit se zpět do normálního života bylo složité,“ přiznala v nedávném rozhovoru Sunday Herald Sun.

O svém trápení, které ji dohnalo až k myšlenkám na sebevraždu, napsala v roce 2017 knížku Nezničitelná - a i to byl impuls, kdy se začínala opět drápat nahoru. Musela bojovat s depresemi, ale i mononukleózou a problémy se štítnou žlázou - a nadváhou, kvůli které odmítala pracovní nabídky a nechtěla ani vycházet z domu.

Oblíbená jídla Jeleny Dokičové

  • Pizza s opečenou zeleninou
  • Mix quinoy s chia semínky s kokosovým mlékem s topem z dýňových semínek, lesního ovoce a drceného kokosu
  • máslové kuře
  • lesní ovoce a hrozny jako odpolední svačina
  • za studena lisované ovocné džusy
  • chilli con carne se salátem

Definitivní zlom pak podle jejích slov přišel na začátku letošního roku, kdy se stala ambasadorkou diety Jenny Craigové. Zdravá pravidelná strava, kterou program dodává na míru spolu s poradenstvím, změnila vítězce pěti turnajů WTA život.

„Mám ráda, když mám ledničku a zásoby zorganizované a naplněné zdravým jídlem, takže vím, že nesklouznu k nějakému nekvalitnímu jídlu. Když mám pevně daný jídelníček a stejně dobře zorganizovanou práci, cítím, že mám pod kontrolou i svůj život,“ popsala žena, která od ledna zhubla 45 kilo a inspiruje další a další lidi.

„Snaha a důslednost. Nezáleží na tom, jestli budete běhat, nebo jen chodit, jestli uděláte dva nebo 50 kliků. Nejdůležitější je snaha, ukázat to nejlepší, dát tomu sto procent, jít dál, věřit a nikdy se nevzdávat,“ burcuje u jedné ze svých fotek z posilovny.

Změna totiž nepřišla sama, Dokičová si ji pořádně odmakala - i před odjezdem na dovolenou se pochlubila fotkou po osmikilometrovém běhu. A minimálně podle fotek už Australanka s chorvatskými kořeny splnila svůj cíl - vrátit se na svou původní váhu 66 kilogramů.

Mirzaová inspiruje aktivní maminky

Svůj boj s kily navíc sdílí s fanoušky v současnosti i jiná tenisová hvězda minulosti. Někdejší indická světová jednička ve čtyřhře Sania Mirzaová, která si v bohaté kariéře zahrála třeba i s Barborou Strýcovou, se vrhla do hubnutí po porodu a dokázala se tak rychle dostat do formy, že dokonce plánuje návrat na kurty.

„Nejtěžší věcí po porodu pro mě bylo mít takovou fyzičku jako před tím, než jsem měla Izhaana. Je pro mě osobní vítězství, že dneska zvládám tohle cvičení, ke kterému je potřeba opravdu hoooodně síly a stability…“ hlásila sympatická Indka na Instagramu v lednu.

Sania Mirzaová a její cvičení, které znamenalo pokrok v boji s nadváhou...Foto Instagram.com/mirzasaniar

Od té doby pak inspiruje miliony svých sledovatelů ke zdravému životnímu stylu i aktivnímu pohybu - od pilates až po jógu. Sama už shodila 25 kilogramů a cítí se tak dobře, že by se ráda vrátila k tenisu. I když na nic nechce tlačit.

„V tenisu jsem dosáhla všechno, co jsem mohla, takže bych se ráda vrátila hlavně kvůli své lásce k tomuto sportu,“ uvedla s tím, že by začít mohla v lednu. A jejím snem je zúčastnit se olympijských her v Tokiu v roce 2020. Pokud jí odhodlání vydrží, je více než pravděpodobné, že jí tam fanoušci uvidí...


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}