Autor: Barbora Topinková
2.7.2019 • 05:00

TEST: Sportovní podprsenky. Běh i bez trička, rajcovně průhledný materiál

Vstoupit do diskuse
0

S jarem zpátky do formy! Ať už kvůli běhu, nebo jiné hopsavé činnosti, v šatníku žádné ženy nesmí chybět kvalitní podprsenka. Jaké novinky z běžeckých kolekcí obstály v našem každoročním testu na vlastní ňadra?



Boj s gravitací je marný, leč nutný. V případě běžeckých podprsenek se mu věnuji od roku 2014, kdy jsem začala běhat. Jako zástupkyně dívek pravého slovanského typu jsem si mohla vybrat, zda dovolím bolestivé odírání a poklesávání svého jinak hýčkaného poprsí, nebo se vydám na trnitou cestu hledání textilní podpory, která neomezí pohyb zbytku těla.

A protože první variantu pokládám za bohapustý vandalismus, sestavila jsem si postupem doby následující pravidla pro nákup běžecké podprsenky:

Podprsenkové desatero pro boží prsa 

1. Zapomeňte na to, že jste žena. 
2. Na štendru nehledáte lásku na první pohled, ale technicky dokonalý výrobek. 
3. Cokoliv, co není označeno high support, odkládejte zpátky. 
4. Cokoliv, co nemá široká ramínka křížící se na zádech, širokou spodní gumu a opravdu pevný materiál, odkládejte taky zpátky. 
5. Ano, i tu růžovou z výprodeje! 
6. No, tak si ji vezměte na jógu, no… 
7. Podprsenku nekupujte na internetu. Zajděte do kamenného obchodu a nechte si poradit s velikostí. 
8. Pokud tam nikdo takový není, vezměte si ji o půl čísla menší, vytáhne se.
9. Před zrcadlem se nenakrucujte (a nenípejte!), ale zkuste si klus na místě. Pokud je to sportovní prodejna, klidně v ní vlítněte na běžecký pás. 
10. Nakupujte bez kompromisů. Chraňte svá prsa!

Samozřejmě můžete sáhnout po již osvědčených modelech, které se stále prodávají a jmenují se NIKE Pro, Brooks Rebound Racer nebo adidas Supernova Racer. Ale každý rok přibyde na trh několik nových a někde firmy opravdu kráčejí vpřed mílovými kroky. Takže jako se příznivci automobilismu těší na každoroční autosalon, tak se příznivkyně běhu a příznivci lepých tvarů mohou těšit na každoroční test běžeckých podprsenek.

Koeficient prohupu
Koeficient prohupu je veličina udávající změřený rozdíl poklesu prsou při běhu. Koeficient 1 mají prsa zcela nechráněná, nulovou hodnotu má ideální stav v zařízení, kde se prsa nehnou ani o píď. Stanovuje se experimentálně na běžeckém pásu před zrcadlem, za přítomnosti dvou svědků a státního notáře. Subjektivním měřením a zkoumáním bylo zjištěno, že jako nepříjemný je vnímán běh v podprsence s koeficientem prohupu vyšším než 0,15.

Na vlastních vnadách provedené mnohakilometrové testování vybralo z letošních modelů tyto vítěze: 

1. Kari Traa Driva 

Baví mě, když firma pracuje s jedním modelem více sezon a postupně jej vylepšuje. Platí to u aut, bot i podprsenek. Driva je vylepšená verze předloňského modelu Elsket a upgrade se týká spíše materiálu než střihu samotného. Vnitřní košíčky jsou doslova vystlány merino vlnou, kterýžto pelíšek propotíte. Svrchní materiál je oproti původnímu modelu pocitově daleko savější a subjektivně méně kouše do upocené kůže.

Konstrukce podprsenky je stejně jako u staršího modelu tvořena ze dvou dílů spojených k sobě, z nichž ten vnitřní vaše prsa krásně oddělí od sebe a ten svrchní je přiměřeným tlakem přitiskne k vašemu tělu tak, že se nehnou ani o píď. Navíc vám díky množství merino vlny nestéká pot do žlábku mezi ňadry, což vás zbaví desetikilometrového lechtivého přemýšlení, zda vám náhodou pod tričko nevpadla vosa. Konstruktérům dal navíc někdo skvělou intimní radu, aby rozšířili rozsah košíčků v oblasti podpaždí, takže i opravdu bujná ňadra už nemají tendenci tímto malým prostorem vyskakovat ven v podobě nevzhledných bochánků. Zapínání je kvalitní držák, ramínka perfektně vyztužená a savá(!), jejich kříž je sofistikovaně posunut více nahoru a háčky jsou ovšem poschovávané na svrchní straně nebo pod lemy, takže i při dlouhém běhu neodírají kůži. Tady si někdo dává práci a je poznat, že věci od Kari Traa opravdu navrhují ženy pro ženy!

Koeficient prohupu: max. 0,1 (pro vel. 80D)
Barvy: růžová, šedá
Materiál: podšívka merino vlna, svršek 90 % polyester, 7 % elastan
Dostupné velikosti: 70B až 80D
Doporučená MOC: 1599 Kč

Kari Traa DrivaFoto Pavel Mazáč (Sport)

2. Nike FE/NOM Flyknit

Vždycky, když si obléknu podprsenku NIKE, říkám si, jak tahle tenká paráda může něco udržet? A ona může! Všechny technické detaily jsou totiž ukryty přímo v látce, takže výsledek připomíná kostým superhrdiny, na který někdo ty funkční prvky jen namaloval. Jenže ony tam jsou a fungují! 

Ptáte-li se tedy, proč je tento zdánlivě obyčejný korzet tak drahý, tak proto, že ta sofistikovaná kresba na podprsence tam není na parádu, ale tvoří ji reálně vetkané vrstvy, které vaše tělo obejmou doslova jako druhá kůže a bujné poskakování dovolí leda vašim kotníkům. Poprsí ale zůstane na svém místě a ještě zpevní do pěkného tvaru. Narozdíl od své starší sestry NIKE Pro, vám navíc díky tenčímu spodnímu lemu a vyprofilovanému přednímu dílu neudělá krvavé šrámy na spodní straně prsou ani při běhu o délce půlmaratonu.

Vzhledem k absolutní savosti, prodyšnosti a neexistenci plastových hejblátek a háčků, které dělají na kůži neplechu a ještě se umí rozepnout v tom nejnevhodnějším okamžiku (například v plavecké řežbě u první bójky) je ideální volbou na triatlony a to včetně těch dlouhých. Navíc se dodává i v krásných barevných variacích, takže jestli to na to máte břišní svaly (nebo alespoň odvahu), tak v téhle podprsence můžete v létě běhat bez trička!

Koeficient prohupu: 0,15 (pro vel. M) 
Barvy: šedá, zelenkavá, modročervená
Materiál: spodní vrstva 100 % nylon, svršek 61 % polyester, 39 % elastan
Dostupné velikosti: XS až XL
Doporučená MOC: 2099 Kč

Nike FE/NOM FlyknitFoto Pavel Mazáč (Sport)

3. Panache Sport

Pozor, tato stálice běžeckých šatníků všech žen, jež nejsou zrovna úzkoprsé, má mladší sestru! Konstrukce střihu je téměř stejná jako u původní verze, ale podprsenka nemá kostice.

Proč? Protože je šitá tak, že je nepotřebuje. Zatímco starší model připomínal brnění, které unese jakýkoliv náklad bez pohnutí byť o jediný milimetr, jenže nehopsající komfort vykoupíte odřeninami od bytelného spodního lemu, tahle bezkosticová úprava je letnější a lehčí variantou při zachování stejné nosnosti. K posunu zde došlo i při volbě materiálu, který je pocitově příjemnější a na zadním dílu je doplněn meshovými vsadkami. Konstrukce podprsenky je stále stejně dokonalá a mírně prsa odtlačuje od sebe, čímž je na vašem hrudníku paradoxně účinně zafi xuje. Oceníte i vysoce kvalitní a pevné zapínání na zádech, ke kterému oproti starším modelům přibylo vypolstrování pod háčky, takže vás po nějaké době používání a tedy amortizaci podprsenky, nebudou bolestivě kousat do zad při každém kroku. Více než u jiných podprsenek tady potřebujete vybrat tu správnou velikost.

Koeficient prohupu: pod mezí detekce (pro vel. 80D)
Barvy: růžová, šedá, modročervená
Materiál: 59 % polyester, 28 % polyamid, 16 % elastan
Dostupné velikosti: košíčky A-H Doporučená
MOC: 1489 Kč

Foto 
 

4. Anita Acive Air Control Wire Free

Že se bezdrátové technologie nemusí týkat jen elektronických udělátek, potvrzuje nový model u nás trochu opomíjené značky Anita. Konstrukce téhle podprsenky opomíjí využití kostic, její střih je vysoce inovativní a materiál se stýká s kůží opravdu jen tam, kde to je nezbytně nutné. Což po dvacátém kilometru v parném odpoledni ocení většina běžkyň. Spodní díl je tvořen trojúhelníkovými košíčky všitými na pevný lem z flanelu jemnějšího, než je vaše pyžamo, celý zadní díl je pak meshový a při běhu doslova dýchá za vás. To vše je překryto tenoučkou, absolutně prodyšnou a neskutečně savou druhou vrstvou. 

Ramínka jsou příjemně vypolstrována. 

Chybí mi ale více materiálu pod spínacími háčky na zádech. Na maratonu je budete cítit - stejně tak plastové spojky na ramínkách vzadu. Nicméně design téhle podprsenky je tak rajcovně průhledný, že vás na pátém kilometru vašeho výběhu stejně někdo pozve na rande a tak se odřít nestihnete!

Koefiient prohupu: max. 0,1 (pro vel. 85D)
Barvy: modrá/oranžová, růžová/šedá
Materiál: 49 % polyamid, 39 % polyester, 12 % elastan
Dostupné velikosti: 70B až 85D
Doporučená MOC: 1690 Kč

Foto 

Podívejte se na bohatou fotogalerii TESTU sportovních podprsenek ZDE>>>

„Testování běžeckých podprsenek se věnuji od roku 2014, kdy jsem začala běhat. Tentokrát jsme se podívala na modely od Kari Traa, Nike, panache Sport a Anita,“ říká k testu Bára.
„Testování běžeckých podprsenek se věnuji od roku 2014, kdy jsem začala běhat. Tentokrát jsme se podívala na modely od Kari Traa, Nike, panache Sport a Anita,“ říká k testu Bára.

Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}