22.11.2019 • 04:10

Knokaut, jaký zažil Vémola. Co je s mozkem a existuje vypínač?

Vstoupit do diskuse
0

Ukončení zápasu před limitem mají fanoušci bojových sportů rádi. Není pak co řešit, vítěz je jasný. Ale fatální je takový okamžik pro poraženého. Jestliže padl k zemi na základě knokautu, jeho mozek dostal zabrat a je velmi důležité podrobit ho řádnému vyšetření a následně regeneraci. Pokud se péče podcení, může dojít k doživotním komplikacím.



Vypnutí, káčko, ukončení... Pro knokaut existuje mnoho výrazů. V bojových sportech se jedná o vcelku častou záležitost, kdy zápasník inkasuje úder na hlavu, nejčastěji na čelist, natolik silný, že mu způsobí otřes mozku. Kvůli tomu ztrácí vědomí a svalové napětí, neboli nemůže se udržet na nohou.

Laicky by se dal knokaut popsat jako výpadek pojistek. „Dojde k určitému zkratu nervové soustavy. Nemusí to být vždy otřes mozku,“ říká Jakub Müller, uznávaný trenér a rozhodčí bojových sportů.

„Může se stát, že bojovník dostane knokaut, ale po chvíli nemá žádné symptomy ani lehkého otřesu mozku. Anebo vyhraje tvrdý zápas na body a má některé příznaky těžkého otřesu mozku, i když v souboji otřesený vůbec nebyl. Stane se to kvůli kumulaci úderů. Proto by mělo vždy po zápase následovat vyšetření.“

Zkrvavený Gábor Borároš sleduje rozhodčího ve svém zápase proti Britovi na Oktagon 15
Zkrvavený Gábor Borároš sleduje rozhodčího ve svém zápase proti Britovi na Oktagon 15

V Česku chybí kontroly

Zapotřebí je to zejména po knokautu. Pohyb očních bulbů nesmí být kmitavý a důležitá je i reakce zornic na světlo. Proto se zápasníkům svítí do očí baterkou.

„Také jim pohybujeme prsty před očima a sledujeme, jestli jim při pohledu do stran zornice nekmitají,“ říká traumatolog a chirurg Pavel Holeka. „Pakliže zornice nereagují na osvit a mají různou šířku, je podezření na hrubší poranění mozkové tkáně, krvácení nebo pohmoždění.“

Co se kontrol zdravotního stavu bojovníků týká, je v MMA příkladem hlavní organizace, tedy americká UFC, kde probíhají kontroly i v den turnaje. Když bijci neprojdou, do zápasu je nepustí, i když už mají naváženo.

Po duelu pak následují výstupní kontroly, podle kterých se určí, za jak dlouho může bojovník znovu do klece. Na české scéně MMA, oproti boxu, taková pravidla zavedena nejsou, protože zde neexistuje komise, která by věc zastřešovala.

Vytrénované tělo může jet na autopilota

V boxu existuje od třicátých let minulého století takzvané počítání. Pakliže boxer padne, dostane deset vteřin k tomu, aby prokázal, že je schopný pokračovat v boji.

„To, že v MMA není počítání, je paradoxně bezpečnější, protože se nemůže stát, že zápasník utrpí větší poškození mozku,“ myslí si Müller. „Boxer je často otřesený, ale probere se z toho, a tak utrpí ran mnohem víc. Když se to stane v MMA, je větší šance, že dojde k ukončení zápasu, a tak nedostane další údery.“

Zničený Vémola přímo ze šatny: Asi jsem zamrznul davem. Sen je pryč. F*ck!
Video se připravuje ...

Jedním z nejsledovanějších knokautů poslední doby na české scéně byl pád Karlose Vémoly v souboji s Attilou Véghem. Mluví se o tom, že k rozhodujícímu úderu došlo už na začátku střetu, přesto byl český Terminátor schopen jistou dobu pokračovat v boji.

„Pokud je člověk ve výborné fyzické kondici, má natrénováno a v podvědomí má naučené automatismy, které předvádí v každém zápase i tréninku, může fungovat na autopilota, i když už o sobě neví,“ upozorňuje známý trenér a rozhodčí. „Tělo prostě pokračuje dál. Proto je mnohem těžší knokautovat někoho se skvělou fyzickou kondicí.“

„Vypínač“ není o nervu, ale o razanci

Mezi bojovníky se často mluví o takzvaném „vypínači“, tedy místě na bradě, při jehož zasažení dochází k uspání soupeře.

Někdy se v této souvislosti zmiňuje i trojklaný nerv. Tak tomu ale podle lékařů není. „Když se tvrdě trefí brada, tak pomocí přenosu na klouby dolní čelisti dojde k otřesu spodiny lební. Síla úderu se soustředí do jednoho bodu, kde dojde právě k tomu vypnutí, jelikož se tam zkoncentruje extrémní množství energie, mozek použije obranný mechanismus a vypne vše kromě základních životních funkcí,“ vysvětluje Marek Dvořák, lékař letecké záchranné služby.

Ač je rána do brady nejčastější příčinou knokautu, důležitá je také razance úderu. Například slavný Mike Tyson „uspával“ své soupeře díky mimořádné síle, ať už se trefil kamkoliv na hlavě.

SESTŘIH: Attila Végh - Karlos Vémola. Slovák ovládl Zápas století
Video se připravuje ...


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}