Autor: iSport.czČTK
16.11.2017 • 10:59

NEJ česká běžkyně na lyžích: o potížích s kyčlí, nové sezoně i výcviku od policistů

Vstoupit do diskuse
0

Minulou zimu by běžkyně na lyžích Petra Nováková zmuchlala jako papír a hodila do koše. Výkonnostně, zdravotně i výsledkově se trápila a doufala, že na následující olympijskou sezonu se připraví lépe. Zpočátku se zdálo, že jde vše podle plánu, ale od září musela ulevit přetížené kyčli, a tak si cíle nedává.



"Nechci o tom až tak nějak uvažovat, protože sama nevím, kde se budu pohybovat," řekla Nováková na setkání s novináři na otázku, jaké má vyhlídky směrem k hrám pod pěti kruhy, které budou v únoru v Pchjongčchangu. "Každý v dálce trošku vidí medaile, ale je to zatím..., možná řeknu více během sezony."

Předloni v norském Lillehammeru dojela šestá ve skiatlonu Světového poháru a zdálo se, že Česku roste závodnice světové desítky. Sice ji přibrzdila nemoc na Tour de Ski, ale sezonu dokončila celkově na 25. místě. V minulém ročníku ale na výkony nenavázala, často byla nemocná, ani jednou v zimě nebodovala a po MS zimu ukončila.

"Nejraději bych tu sezonu zmuchlala jako papír a hodila do koše. Nepřinesla mi moc hezké pocity," ohlédla se Nováková a dodala: "Chtěla jsem něco víc, ale na druhé straně závodník potřebuje poznat to dobrý i to špatný, aby se v tom naučil pohybovat. I když byla špatná, tak mi dala sílu se vypořádávat s relativními neúspěchy."

Vrhla se proto s větším odhodláním do "suché" přípravy. A do září všechno probíhalo dobře. "Zaběhla jsem si u nás v krosu osobní rekord a to mi dodalo trošku pozitivní náboj," uvedla. Dobrou náladu ale záhy překazila přetížená pravá kyčel. "Přímo ta kyčel nebolí, ale mám z toho přetížené úpony, jednou to bolí zezadu, jednou z třísla a jednou za strany, takže je to komplexní problém, který se řeší klidem."

Poslední dobou proto jen zapojuje horní část těla. Jezdí soupaž a nezatěžuje nohy. "Ale věřím, že už to na magnetické rezonanci dopadne dobře, že se zapojím do tréninku a bude mi to do prvního Světového poháru stačit," doufala. Moc času ale už nemá, jelikož Světový pohár odstartuje ve Finsku koncem listopadu.

Českou reprezentaci od jara vede v roli šéftrenéra Fin Ilkka Jarva, ale Nováková se dohodla a pokračuje dále pod vedením Lukáše Krejčího. "Loňský rok byl ovlivněný zdravím a pak hlavou, ale věřím tréninku, který jsem doposud měla. Předchozí roky byly dobrý," řekla. S Jarvou je v kontaktu, ale nijak intenzivním.

Před zimou se snažila přibrat na váze. "O moc ne, ale je to o detailech. Za ty roky jsem experimenty zjistila, jaká je moje závodní váha," přiznala, že musela o něco víc jíst. Zároveň pracovala i na psychické odolnosti. "Do loňska jsem spolupracovala s Milanem Moravcem a od letoška na Olympu spolupracuji s lidmi, kteří se zabývají výcvikem policistů. Byla to super zkušenost a nový krok dopředu," řekla.

Stihla dokončit bakalářské studium na Vysoké škole chemicko-technologické v oboru forenzní analýza. Klid od školy ale nemá. "Pokračuju na inženýrku a teď to bylo organizační běhání. Domlouvala jsem se, jestli mi prodlouží zkouškové období a jak seženu studijní materiály, a od jara zase budu v laborce," plánovala Nováková.

Petra Nováková (vlevo) při závodě SP v Novém Městě na Moravě
Petra Nováková (vlevo) při závodě SP v Novém Městě na Moravě


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}