1.5.2019 • 05:00

Novinky z běhu: stáří vpřed, pes zaběhl nejtěžší ultramaraton světa

Vstoupit do diskuse
0
  • Pes Cactus, účastník ultramaratonu Des Sables, dokonce získal svůj vlastní účet na síti Twitter.

    V dnešních novinkách zjistíme, že i ve starším věku se dá na maratonu soupeřit s mnohem mladšími závodníky. Představíme si největší hvězdu letošního ročníku Marathon Des Sables a podíváme se na nové hodinky od Garminu.

  • Psí ultramaratonec

    Jen těžko uvěřitelný příběh se stal při letošním ročníku etapového ultramaratonu Des Sables. Mimořádně tvrdý závod přes Saharskou poušť, s omezeným množstvím vody totiž získal skutečně nečekaného hrdinu. Na startu druhé etapy se k závodníkům přidal pes! A nejenom, že to po pár kilometrech či hodinách nevzdal, ale stal se aktivním účastníkem závodu až do cíle. Pes pojmenovaný stylově jako Cactus nepatřil žádnému z účastníků, evidentně se zatoulal a pak už se jen držel společnosti ostatních. I přes značně omezené zásoby vody ale řada závodníků neváhala a s novým psím maskotem krutého závodu se o svoje zásoby podělila.

    Spousta z nich pak přiznávala, že pohled na jejich nového psího přítele jim pomáhal ve chvílích, kdy neměli daleko k tomu závodu vzdát. A popularita nového závodníka postupně narůstala. Přibývalo fotek na Instagramu, Cactus dokonce získal svůj vlastní účet na síti Twitter. A marné nebyly ani jeho sportovní výkony, do cíle etap totiž přibíhal mezi těmi lepšími. Pořadatelé proto neváhali a na poslední etapu Cactuse vybavili GPS trackerem, aby jeho fanoušci mohli sledovat, zda své úsilí dotáhne do konce. A Cactus je nezklamal, takže na konci krutého ultra získal jako první zvířecí účastník oficiální medaili závodu.

    Cactus na konci krutého ultra získal jako první zvířecí účastník oficiální medaili závodu.Foto Twitter.com

  • Stáří vpřed!

    Zatímco v celkovém pořadí slavný Londýnský maraton moc překvapení nenabídl – zvítězil “jako obvykle” Eliud Kipchoge (v druhém nejrychlejším čase historie), nějaká překvapení tento slavný závod přeci jenom nabídnul. Sportovní aplikace Strava totiž analyzovala výsledky více než 14 000 svých uživatelů, kteří se závodu zúčastnili a přinesla několik zajímavých zjištění. Tím zdaleka největším překvapením je fakt, že starší běžci dosáhli v průměru lepších časů než mladší konkurence.

    Padesátníkům stačilo na maraton 4 hodiny a 34 minut, dvacátníci byli o tři minuty pomalejší. Pravděpodobným důvodem je to, že starší závodníci natrénovali v přípravě více kilometrů (i když Strava nedokáže vyhodnotit nakolik to byl trénink kvalitní), čímž smazali svou nevýhodu danou věkem.

    Pokud se na závod někdy v budoucnu chystáte, možná se vám bude hodit informace, že podle průměrných časů všech účastníků je tím nejtěžším kilometrem ten s číslem 35. Překvapením naopak nebude, že nejrychleji se běží zhruba kolem pátého kilometru. Davy kolem vás konečně alespoň lehce prořídnou a člověk ještě cítí plno energie. Tak ať vydrží až do cíle!

    Eliud Kipchoge na trati londýnského maratonuFoto Reuters

  • Novinky od Garminu

    Na poslední dubnový den si Garmin nachystal představení hned tří nových typů sportovních hodinek. Nejjednodušší model nese označení Forerunner 45. Hodinky nízkou cenou omlouvají nemožnost stahování aplikací z obchodu Connect IQ (to se ale netýká vzhledu ciferníků) a menším množstvím sportovních režimů. Nejoblíbenější běh a cyklistika ale nechybí, takže spoustě uživatelů budou za cenu 199 dolarů bohatě stačit. Obzvláště když nechybí celodenní měření tepu, voděodolnost, výpočet Vo2Max, sedmidenní výdrž na baterii, GPS v kombinaci s Glonassem a vícero barevných variant. Navíc budou k dispozici ve variantě 39 nebo 42 mm, takže vhodnou velikost seženete na každé zápěstí.

    O poznání více funkcí nabízí Forerunner 245. Nabízet se bude už jen ve velikosti 42 mm, ale zase bude existovat ve verzi s hudbou nebo bez ní. Forerunner 245 Music navíc přihazuje i podporu technologie Wi-Fi. Hodinky zvládají měření stresu, tréninkové zátěže a od úplně nejvyššího modelu Garmin Fenix 5X Plus přebírají i zobrazení hodnoty Spo2, tedy množství kyslíku v krvi. Skvěle zní výdrž baterie – v kombinaci s GPS má uživatel k dispozici výborných 24 hodin. Současné použití hudby ale srazí výdrž na 6 hodin. Cena je nastavena na 299 dolarů, respektive 349 dolarů včetně hudby.

    Tou nejdůležitější novinkou se ovšem stává Forerunner 945. Zjednodušeně lze říct, že se jedná o sportovnější variantu modelu Garmin Fenix 5 plus. Připravte se na pokročilé tréninkové analýzy, nově ale také měření rychlosti dýchání (v kombinaci s hrudním pásem) nebo vylepšené statistiky tréninkové zátěže. Vo2Max by měl nabízet zlepšenou formu výpočtu, která třeba počítá i s počasím, které během vašeho výkonu panovalo. Poslech hudby zůstává shodný s nižším modelem, tady se ale také přidala podpora map a možnost placení hodinkami. Možná nejdůležitější vlastností je ale v tomto případě hmotnost 50 g, což je oproti Fenixům pořádný rozdíl, který na ruce rozhodně zaznamenáte. Přehlédnout rozhodně nepůjde ani velikost 46 mm. Výdrž baterie je excelentní - 36 hodin s aktivní GPS, ve standardním režimu lze tedy počítat se zhruba 14 dny. Cena hodinek je nastavena na 599 dolarů.

    Garmin Forerunner 945Foto Twitter.com


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}