Adam Sušovský
29. března 2017 • 21:21

Sparta vyhodnotila blamáž. Potrestán byl i Kalous, na střídačce ale zůstává. Lepší trenér na trhu není

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Desetidenní odstup stačil k tomu, aby na Spartě po čtvrtfinálovém zklamání hlavy nejprve vychladly a pak i padaly. Končí asistenti Zdeněk Moták a Jiří Veber. Změny jsou to jen částečné, za to zajímavé a velmi rozvážné. Byť by si nejspíš drtivá většina sparťanských fanoušků přála, aby se pakoval i hlavní trenér Jiří Kalous, klub si tak razantní krok nemohl dovolit. Jednoduše proto, že nikde v Česku není trenér, který by byl schopen Spartu vést lépe. 



Jeden takový by tady možná byl. Už loni před nástupem Jiřího Kalouse padalo jméno Pavla Grosse. Bývalého sparťana, který je schopen manažerského myšlení a i se skromným mužstvem dosahuje slušných výsledků ve Wolsfburgu. Právě v Německu se tehdy rozhodl s díky zůstat a na tom se nemění nic ani teď.

Škoda pro Spartu. Zároveň i chabá vizitka pro český hokej, že víc špičkových koučů v šuplíku jednoduše nemá. Ale to už je zase jiný problém, takže zpět do reality…

Zodpovědnost v týmu dál ponese Kalous, i jemu ale citlivý řez uvnitř organizace může pomoct. Odvolání z funkce sportovního manažera splní dvojí efekt: Sebevědomého kouče bolestivě plácne přes prsty, že takhle teda ne: Jde o jasný náznak toho, že další neúspěch se odpouštět nebude.

Sparta - Kometa Brno: Kalous řádil na střídačce, vzteky nakopl mantinel!
Video se připravuje ...

Zadruhé se Kalosouvi uvolní ruce, aby se mohl soustředit výhradně na vedení týmu.

Pomoct mu může i spolupráce s Jaroslavem Nedvědem, jehož přítomnost výrazně uklidní vztahy mezi střídačkou a pěkně naštvanými fanoušky. Po konci sezony totiž Kalous čelil spíše nenávisti, tlak na něj byl opravdu velký. Bez ohledu na to, jak parádní jízdu s týmem předvedl třeba v Lize mistrů. 

Jaroslav Nedvěd v lídra týmu jednou nakonec možná přeroste sám. Třeba za rok, třeba dřív.

Možností se realizovat teď dostane dost. Jeho osoba sebou nese ještě jedno, a to hodně zásadní plus: Možná nikdo jiný na Spartě aktuálně nezná tamní mládež tak dobře jako on. Jestli chce klub do svých řad zapojit více vlastních odchovanců, jak je mu dlouhá léta předhazováno, je dobře, že zrovna on bude u toho. Jen už nesmí zůstat u řečí, musí se k tomu přidat i činy.

První dobrý krok k příštímu úspěchu dnes Sparta udělala.

Teď jí čeká druhý a možná ještě zásadnější. Řez do kádru. Minimálně v oblasti defenzívy to bude chtít výrazně hlubší zásah. Tým potřebuje kvalitního brankáře, spolehlivější obránce. Tady se činnost managementu projeví v příštích týdnech. Přestupové okno se otevírá prvního května.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud