Ivan Kopecký
12. února 2019 • 16:24

Sázka na mladé? U Sparty je to ošidné. Rada umí kluky báječně vybláznit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První jarní kolo? Nemůžu si pomoct, ale viděl jsem většinou urputný fotbal, kdy nejlepší týmy těžkopádně dobývaly obranu soupeře. Částečně to zapříčinily terény, některé byly vážně dost hrozné. O víkendu se naštěstí oteplilo, takže nakonec ani nevadilo, že liga výjimečně začala už druhý únorový víkend.



Na špici tabulky máme novou situaci: Slavia si hýčká už šestibodový náskok na Plzeň. Na oslavy v Edenu je však po dvaceti kolech ještě moc brzy: pokud slávisté v nedělním superšlágru na západě prohrají, rozdíl se ztenčí na titěrné tři body a liga by mohla dostat další vzrušující náboj.

Upřímně, jako trenéra mě štvalo, když o výsledku rozhodla jedna penalta. O víkendu to zažily Plzeň, Slavia i Sparta. Kolem sporných penalt byla spousta emocí, jenže rozhodčí si je díkyvideu obhájí. S tím se těžko něco dělá. VAR si vždycky něco najde, držení v šestnáctce a dalších méně nápadných momentů je v každém zápase plno. Rozhodčí to zapíská a díky videu má alibi.

Penalta pomohla za stavu 0:0 uklidnit Slavii, která doma dlouho nemohla zlomit Teplice, a v Boleslavi sebrala vítězství Plzni. U ní mě to překvapilo nejvíc: Viktorii v minulosti pokutové kopy spíš pomáhaly. I Spartu nakonec spasila penalta, byť se Martin Frýdek trefi l až z dorážky. Rozpačití sparťané nešli za vítězstvím přímočaře, ovšem trochu je omlouvá složení sestavy.

Sázet na mladé je fajn, když hrajete uprostřed tabulky, ale jestliže chcete hned výsledky, což je případ Sparty, je to trochu ošidné. Zelenáči vám nerozhodnou každý zápas, jejich forma je kolísavá. Hned v prvním ostrém utkání se tahle strategie málem vymstila, pro rudý tým to proti Bohemce dopadlo ještě fantasticky.

Pro Spartu může být jedině dobře, že se vrátila ke zdravému českému jádru, které doplňují vhodně poskládaní cizinci. Otázka je, jestli to takhle vydrží, protože variant, jak postavit sestavu, se ve velkoklubech nabízí víc. Na první pohled se zdá, že Sparta znovu začíná dělat logické kroky, ale náprava nakupených problémů z nedávné minulosti nebude bez bolestí.

PĚT momentů ligového víkendu: Radův výbuch proti Slavii a Součkův dloubák
Video se připravuje ...

Taky je potřeba ještě líp zapracovat zimní posily, což ale není téma jen pro Spartu. Prozatímním králem noviců je pro mě ostravský Nemanja Kuzmanovič: Baník dlouho potřeboval dalšího výrazného útočníka k legendárnímu Milanu Barošovi a teď ho možná našel. Kuzmanovič na Dukle zaujal nejen krásným gólem, v Ostravě toho může ještě hodně dokázat.

Plzni by mohl dost pomoct ofenzivní tandem Joel Kayamba & Jean-David Beauguel, kteří se podepsali pod gól v Boleslavi. Ještě ale budou muset zapadnout mezi staré páky ze specifické plzeňské kabiny, aby je tým přijal se vším všudy. Mimochodem, vůbec nezávidím slávistickým posilám a nedivím se, že Jindra Trpišovský v sobotu postavil jen Petra Ševčíka s Alexem Králem. Slavia na podzim šlapala perfektně, takže trenér nemá moc důvodů sestavu měnit.

Překvapení kola? Jednoznačně Jablonec. Celou zimu se psalo o tom, že po odchodech klíčových hráčů bude slabší než na podzim, ale v Olomouci se mi moc líbil. Excelovala hlavně levá strana, kde vládli Eduard Sobol a Bogdan Vatajelu. I na špatném terénu se jablonecké partě dařila kombinace a dala dva nádherné góly.

Velkou pochvalu si zaslouží kolega Petr Rada, který svoje kluky dokáže báječně vybláznit. Když se trenér nesměle ozve jen třikrát za zápas, hráči za ním tolik nejdou. Ale Petr je přírodní úkaz: od první do poslední minuty vášnivě pochoduje podél lajny, diriguje pomezního, reaguje na diváky. Rád se na něj dívám a rád ho poslouchám. Fotbal je divadlo a tenhle chlap je geniální herec.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud