Ivo Pospíšil
19. března 2018 • 15:08

Jaká byla biatlonová sezona? Jako u Realu bez Ronalda. Češi se učili žít bez GK

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebyla neúspěšná. Nebyla špatná. Ale nebyla už jako dřív. Ani být nemohla… Jako by Real Madrid odehrál svou sezonu bez Cristiana Ronalda a Barcelona bez Lionela Messiho. Jako když po letech jistoty a klíčového vlivu odešel z Liverpoolu Steven Gerrard – tak se český biatlon letos učil žít bez své hlavní ikony a symbolu Gabriely Koukalové. Bez osobnosti tak výjimečné, až prostě nenahraditelné.



Vím, že samotní biatlonisté to neradi slyší. „Český biatlon není jen Gabča. Je to celý tým. Byl, je a bude i bez ní,“ říkají. Mají pravdu. Fungují dál, dovedou i bez ní atakovat stupně vítězů. Jenže se zároveň ukázalo, že to nezvládnou s takovou pravidelností a v takových hodnotách (na 1. místo, které Koukalová brala vloni pětkrát, nedosáhli) jako ona.

Bojovali bez ní statečně a především díky dvěma olympijským medailím se sezona z jejich pohledu nedá brát jako neúspěšná. Zároveň ale také ne nijak výjimečná. Nikdo Koukalovou v její erupci nenahradil a termín „pohádkové období“ – co SP, to medaile, co závod, to útok na ni, už skončilo.

Ústup? Jednoznačně. Blamáž? Nikoliv. Prostě jen logický následek absence hlavní superhvězdy. Návrat do reality. Konec období euforické diskotéky.

Stačí vlastně i porovnat bilanci z minulého a letošního roku. Mimo Koukalové zůstal tým okolo ní na svém. Dvě medaile Evy Puskarčíkové nahradily čtyři placky Veroniky Vítkové . Michal Krčmář bral opět jednu, Ondřej Moravec jednu místo dvou… každý si tak držel to své, zajížděl to své ve svých možnostech. Přesto je bilance propastná – 2016/17: 21 medailí. 2017/18: 6.

Kde je ten rozdíl 15 medailí? V Koukalové, kde jinde…

I proto se Češi do poslední chvíle strachují o kvóty do dalšího ročníku SP a i proto v ženských či smíšených štafetách neuspěli… I zde chyběl článek, který by celému týmu dal jakousi nadhodnotu, stáhnul ztrátu po někom, persona, které se v jiných sportech říká: rozdílový hráč. Jako je u Němců Laura Dahlmeierová, u Norů Johannes Thingnes Bö nebo u Francouzů Martin Fourcade.

Sledovanost výrazně neklesla

Byl to navíc první rok, kdy s tímto faktem museli v českém biatlonu po odpálení boomu pracovat a nebylo to příjemné. Náhle (zvláště v prosinci) zmizel bodyguard, v jehož stínu úspěchů se mohly skrýt i horší výsledky za top třicítkou. Teď zůstaly obnaženy. Na odiv. Jako terč všem.

Někdy to hlavní aktéři zvládli lépe, někdy hůře. Někdy s vtipem, někdy nervózněji podrážděnými reakcemi nebo statusy na sociálních sítích. I tohle byla cenná zkušenost do dalších let. Jestli totiž v minulých letech vznikla otázka, jak moc je úspěch biatlonu závislý na Gabriele Koukalové a jak jiný bude biatlon bez ní, letošek byl tím prvním nastaveným zrcadlem.

Co se však budoucnosti týče, nezoufal bych. Sledovanost a zájem o sport výrazně neklesl. Zdá se, že se biatlon vryl fanouškům pod kůži a letošek rovněž ukázal, že za touto generací roste i další vlna mladých – výrazný posun udělala například Markéta Davidová a ukázala naději, že by v budoucnu mohla výsledkově Koukalovou nahradit a dál tenhle rozjetý zájem živit.

Jak ale bude vypadat budoucnost Koukalové, to je dál otázkou na čekání. Od března by prý měla s problematickými lýtky nastoupit u profesora Pavla Koláře a bude jen na ní, zda se bude chtít už v příští sezoně vrátit (může to pro ni být třeba vidina domácího SP v Novém Městě na Moravě) nebo vést svůj život již jinou cestou – například k založení rodiny. Ať se však rozhodne jakkoliv, i český biatlon by měl mít po letošku to těžší za sebou. Vždyť se říká, že nejhorší jsou začátky…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud