Ivo Pospíšil
24. ledna 2019 • 22:15

Davidová vykukuje ze závětří. Má šanci i na mistrovství světa?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Její hvězda stoupá stále výš… A zřejmě i rychleji, než ona sama čekala. Je mladá, potřebuje ještě čas na stabilizaci, hlavně ve střelbě, říkalo se v minulých týdnech, a to stále platí… Jenže čtvrteční výhrou ve sprintu v Anterselvě Markéta Davidová zase vystrčila hlavu zpoza „ochranného“ závětří do pozic, kdy se s ní už bude muset pravidelně počítat. A může být i hlavní českou nadějí pro MS.  



Soupeřky to s ní nemají vůbec jednoduché. Proč? Protože jednoduše nemohou vědět, co od ní čekat. Stále nepatří do nejlepší třicítky SP, před týdnem například byla ve sprintu až padesátá… Jenže z Markéty Davidové se stává černý kůň letošní sezony – a všech závodů, do kterých nastoupí.

Stejně tak jako může atakovat stupně vítězů, nemusí se vejít ani do první šedesátky (pamatujete na Nové Město na Moravě?). Je jak nevybuchlý granát, který leží na první pohled neškodný, a v jeden čas jím i je. Jenže když se pak někdy vše sejde, je schopný rozmetat vše kolem.

A zároveň to nemusí být až takové překvapení, neboť o jejím potenciálu se přeci už dobře ví.

Davidová se drží v radaru všech soupeřek hlavně rychlým během, který je jistotou a čeká se jen, jak kdy dopadne jaká střelba. Zde má stále výkyvy, časové prodlevy a v té stabilizaci je stále co zlepšovat. Jenže je z posledních týdnů i znát, že dovede střílet i absolutně bezchybně a navíc frekvence takovýchto závodů se pomalu ale jistě zvedá.

Markéta Davidová po svém prvním triumfu ve Světovém poháru, v Anterselvě ovládla sprint
Markéta Davidová po svém prvním triumfu ve Světovém poháru, v Anterselvě ovládla sprint

Je to o zkušenostech a drilu. Možná už i bere ruch a tlak v SP více jako samozřejmost. A možná si už nachází svůj systém, kdy sice za cenu pomalejších časů může klást větší důraz na preciznost, díky čemuž se počet chyb zmenšuje.

To pak v kombinaci s jejím rychlým během tvoří ničivý koktejl.

Je to její první sezona v SP po přechodu z juniorek a právě díky tomu se může coby novicka stále schovávat v určitém závětří za zkušenějšími kolegyněmi. Na druhou stranu z ní ale dvě individuální medaile a jedna ze štafet (na níž též ona měla markantní vliv) udělaly českou ženu číslo 1 a ženu, pro kterou už fáze rozkoukávání asi předčasně skončila a je ji třeba v každém závodě brát vážně.

A to se navíc může týkat nejen sobotního stíhacího závodu v Anterselvě, z nějž bude startovat na první pozici, ale také blížícího se mistrovství světa v Östersundu. Byť i tam kolem ní bude létat její aura nevyzpytatelnosti. Stejně jako může útočit na medaile, může být i daleko za první třicítkou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud