Jakub Hlaváč
9. října 2015 • 05:00

Zlomový rok pro Tomáše Hertla: Musí ukázat, kým v NHL bude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól hned na startu. Super. Ale hokejista Tomáš Hertl ví, že v téhle sezoně se po něm bude chtít především vyrovnanost. V posledním roku svého vstupního kontraktu musí v San Jose ukázat, kam bude směřovat jeho kariéra v NHL.



Znáte ten příběh. Snový začátek, zranění kolena a následný očistec. Snad pro Tomáše Hertla skončil na domácím šampionátu, kde musel závěrečné boje sledovat z tribuny. Nenaplnil tužby své ani fanoušků. Pohádka skončila.

Přes léto hodně pracoval. Nejen v posilovně, nejen na fyzičce. Lékaři analyzovali jeho tělo, zjistili intoleranci na mléko a pšenici. Upravil tedy jídelníček. Také začal pracovat se svou psychikou. Hlava mu občas byla limitem, až moc se některými dílčími nezdary svazoval.

V Americe je třetím rokem. Už musí být socializovaný. Rozumí jazyku, v týmu San Jose má přátele. Není odkázán na cizí pomoc. Může se soustředit výhradně na hokej. A co je nejdůležitější – konečně je snad stoprocentně zdravý.

Přišel čas, kdy zjistí, jak moc je ve skutečnosti dobrý. Zjistí to on sám, zjistí to vedení jeho organizace. Otázek k řešení je více. Levé křídlo či centr? Zatím funguje druhá varianta, jenže na tomhle postu hrají v Sharks Joe Thornton a Logan Couture. Takže třetí formace. Prozatím.

Generální manažer Doug Wilson ví, že má v jedenadvacetiletém hráči velký příslib pro budoucnost. Snaží se s ním podle toho nakládat. Držel ho v NHL i ve chvíli, kdy se mu nedařilo. (otázkou je, zda by rozehrání v AHL nebylo prospěšnější)

Dá mu dostatek šancí i nyní. Potřebuje zjistit, jestli má v mužstvu vůdce, hvězdu pro budoucnost. Nebo jestli z Hertla bude obchodní artikl. Třetí ročník je zkrátka veledůležitý. A nejde jen o výši smlouvy, o které se bude příští jaro jednat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud