Jakub Hlaváč
17. ledna 2016 • 05:00

Spartě se láme páteř. Klub musí řešit, kdo přijde po Jandačovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Očekávané a Spartou tak vehementně dementované se stalo skutkem. Trenér Josef Jandač jí po konci sezony dá sbohem a je vlastně jedno, jak ročník skončí. Ovlivní to pouze vizitku šéfa střídačky, nikoliv jeho rozhodnutí na čas vyskočit z kolotoče klubového hokeje.



Není to ovšem jediná ztráta, se kterou se budou muset Pražané v dohledné době vypořádat. K mezinárodnímu angažmá má nakročeno i sportovní manažer Patrik Martinec, jehož cesta směřuje do Jižní Koreje. V zemi mu důvěrně známé bude pomáhat před olympijskými hrami 2018.

Ještě v září hlavní klubový akcionář Petr Speychal o těchto informacích deníku Sport hovořil jako o „lžích“ a „povídačkách a la jedna bába povídala“. Nyní bude muset společně s předsedou představenstva Petrem Břízou hledat zásadní cestu do budoucnosti. Že se situace vyvine tímto směrem, mnohé indicie naznačovaly dlouho dopředu. Prezident ČSLH Tomáš Král s Jandačem vedl jednání už v minulosti, byl odmítnut, protože vyhlídnutý chtěl dodržet svůj závazek v rudém „S“. Teď mu končil.

Jistě i v holešovických kancelářích o těchto faktech věděli. Mohli se pokusit angažovat například Radima Rulíka, který byl v jistou chvíli volný v mistrovském Litvínově, ale rozhodli se zůstat u stávajícího modelu. Dali přednost (poměrně logicky) budované koncepci.

Nicméně pětiletka, kdy organizace pod Josefem Jandačem zapsala dvě vítězství v základní části a dvě semifi nálové účasti, se na jaře defi nitivně uzavře. Výsledek je zatím neznámý, ovšem vlivní muži tradičního celku svému trenérovi bezmezně věří.
Věří, že vedle stavby mužstva pro Světový pohár (základní nominaci je třeba oznámit 1. března) a dalším povinnostem, bude mít dostatek času věnovat se svému pravidelnému zaměstnání. Že konečně získá to, po čem on sám i fanoušci touží – titul.

Pokud se změn ve Spartě zdálo být málo, tak kontrakty končí i řadě opor. Nového chlebodárce si v létě mohou mimo jiné hledat Jaroslav Hlinka, Jan Buchtele či Daniel Přibyl. Druzí dva jmenovaní mají věk i výkonnost na to, aby se z extraligy posunuli. Nebude překvapením, když toho využijí.

Stávající páteř se tak zlomí a bude na nových lidech, aby ji dali zpátky dohromady. Zásadní otázka zní, kdo ti lidé budou. Jako první volba logicky připadá v úvahu Jiří Kalous, který je volný po podzimní třinecké demisi.

Jedná se o experta, který má k Jandačovi velice blízko, a v minulosti se jejich cesty různými způsoby prolínaly. Oba měli postupně na starost Liberec, na lavičce spolu stáli v pražském Lvu a v poslední době i u reprezentace. V případě nedohody přijdou na přetřes další jména. Velkou perspektivu slibuje trenér dvacítky Jakub Petr, nyní oficiálně vedený jako asistent ve Vítkovicích. Po ukončení hradeckého působení je volný i Peter Draisaitl.

A když už jsme u německého občana… Ve Wolfsburgu udržuje dlouhodobě stabilní kondici tamního týmu někdejší sparťanský útočník Pavel Gross. Jeho přímé, místní kulturou nezkažené názory a pohledy by mohly rudým barvám slušet.

Čekání na titul od roku 2007 může Pražanům brzy skončit. Ale mnohé jiné skončí každopádně. Tak jak už Sport dříve naznačil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud