Jakub Hlaváč
6. prosince 2017 • 08:05

Rusové na olympiádě? Směšné rozhodnutí MOV. Podle očekávání

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud existují důkazy, že ruští sportovci byli zapojeni do státem řízeného dopingového programu, měli na zimních olympijských hrách chybět. Bez debat. Cokoliv jiného, včetně startu pod neutrální vlajkou je fraška. Jakkoliv by byl třeba hokej v Jižní Koreji ochuzen.



Sportovní rozměr olympijských her mizí a mizí. Zdá se, že v nenávratnu. Ten politický a ekonomický naopak vládne. Přesně takový vzkaz ve švýcarském Lausanne vyslali všem sportovcům, kteří sní či snili o startu pod pěti kruhy zástupci Mezinárodního Olympijského Výboru.

Ano, bylo by mrzuté, pokud by na plošný ban doplatili i nevinní. Jenže olympiáda je a má být o klání národů. To z ní dělá výjimečný podnik. To ji odlišuje od dotovaných závodů, od NHL, KHL a všech dalších komerčních soutěží.

A pokud se některý z národů evidentně proviní proti vší etice sportovního klání tím, že si na domácí Hry své zástupce chemicky vylepší, pak nemá nárok na dalších startovat. Alespoň to říká spravedlnost.

Absolutně souhlasím s Gabrielou Koukalovou , že doping by měl být trestným činem. Každý z diváků (a závodníků), který sledoval v Soči neregulérní a zmanipulované závody, by měl mít nárok na vrácení vstupného. A také na kompenzaci emocí, které nikdy nikdo nezmění.

Ano, bez Sborné by hokejová klání ztratila na jisté prestiži. A ačkoliv by to bylo rozhodnutí náročné, pro kasu bolestivé a vzhledem k budoucím debatám s Rusy komplikované, bylo by jediné správné.

Takhle se nestalo nic. Ruské špičky před svým národem budou prezentovat ublížení a fotit se svými sportovci, a je zcela jedno, jak barevnou na sobě budou mít bundu. Ostatně na to, že jeho muži nemají národní označení je Vladimír Putin zvyklý. Ukrajina by mohla vyprávět.

Takže u televize v únoru ze čtvrtých míst moc nesmutněte. Ono se to za nějaké ty čtyři roky zase všechno změní.

Jen pro pořádek. Ze Soči Rusko vrátilo (má vrátit) kvůli dopingu devět medailových umístění. Z prvního místa národů je rázem třetí.

Gratuluji.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud