Jakub Konečný
26. května 2011 • 04:00

Bílek jako Cimrman. Ještě že se nehodil marod Čech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ - Představte si, že jste fotbalový trenér – a máte na výběr. Tomáš Rosický, nebo Petr Janda? Jaroslav Plašil, nebo Petr Trapp? Milan Baroš, nebo Václav Pilař? Jan Laštůvka, nebo Aleš Hruška. Je to snadné rozhodování, že? Jenže trenér Michal Bílek tuto možnost volby neměl. Na turnaj do Japonska tak vyráží s krajně podezřelým výběrem.



Připomíná to situaci z komedie Divadla Járy Cimrmana Dobytí severního pólu. V ní byl také každý z nápadu na cestu za polární kruh nadšen. Akorát se jí nikdo nechtěl zúčastnit.

S turnajem Kirin Cup je to stejné. Nešťastné je na něm všechno: termín, vzdálenost i okolnosti, tedy následky katastrofy jaderné elektrárny po zemětřesení.

Bylo zřejmé, že tento zájezd bude získávat své účastníky mezi reprezentačními oporami jen ztuha. Manažer národního týmu Vladimír Šmicer sice ujišťoval, že dá dohromady nejsilnější možný tým, ale jemu samotnému muselo být jasné, že jde jen o zbožné přání. Přitom neváhal použít tak silná slova jako charakter, oběti a přístup.

Petr Čech byl z atmosféry z klamaný Petr Čech byl z atmosféry z klamanýFoto Barbora Reichová (Sport)

Pokud však někdo Šmicerovi přece jen uvěřil, musela mu finální soupiska českého týmu vyrazit dech. Je na ní hned šest absolutních nováčků, zato mnohá známá jména scházejí.

Trenér Michal Bílek VIP absence obhajuje zdravotním stavem (Tomáš Rosický, Milan Baroš, Jan Polák, Jan Laštůvka, Daniel Pudil), nebo osobními důvody (Zdeněk Pospěch a Jaroslav Plašil). Jen Bílek, Šmicer a především dotyční hráči nejlépe vědí, jak vážné jejich bolístky jsou. Po náročné sezoně je má totiž každý fotbalista, takže jde v první řadě jen o to, jestli je ochoten je překonat.

Pokud třeba dostal volno Jaroslav Plašil, zasloužil si ho určitě ze stejných pohnutek i Petr Čech, Tomáš Hübschman nebo Michal Kadlec. Také nevynechali žádnou reprezentační akci, rovněž měli v klubu pořádný zápřah.

Přesto se na rozdíl od záložníka Bordeaux z vypečené akce neomluvili. Pozor, to není nic proti Plašilovi, jen je na jeho případě krásně vidět, jak se vinou bezvýznamného turnaje všichni kolem reprezentace dostali úplně zbytečně pod tlak.

Je dost dobře možné, že zápasy proti Peru a Japonsku skončí sportovní ostudou. Podobně, jako tomu bylo před dvěma roky na turnaji ve Spojených arabských emirátech.

Mnohem horší by však bylo, kdyby Kirin Cup poznamenal vztahy v národním týmu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud