Jakub Konečný
4. ledna 2021 • 13:22

Guľa dostal v Plzni důvěru. Tu měl ale Jílek před rokem ve Spartě také

Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdůležitější událostí zimy v Plzni je ta, která se nestala. Trenér Adrian Guľa totálně zpackaný podzim nakonec ustál, očekávaný vyhazov se nekonal. Důvěra, kterou slovenský odborník dostal, je však s ručením omezením. Teprve jaro ukáže, jak dlouhým, trpělivost ambiciózního a náročného vedení Viktorie patrně nebude bezbřehá.



Při prvním tréninku v novém roce cepoval své svěřence, jako by se nechumelilo. Adrian Guľa pokračuje ve funkci trenéra Viktorie navzdory hořkým krachům v Evropě, jakož i nedůstojnému devátému místu a obří ztrátě patnácti bodů na vedoucí Slavii, přičemž ta má ještě zápas k dobru.

Z historického pohledu jde v počínání šéfů klubu o značný posun, vždyť Dušan Uhrin mladší a Miroslav Koubek se pakovali hned po prvním selhání na evropské scéně, a Roman Pivarník byl odvolán ve chvíli, kdy červenomodří vedli ligu a z dvanácti možných bodů získali deset. 

Guľa přitom vytěžil z posledních pěti zápasů body jen tři.

Přesto tragickou bilanci ustál – a je celkem jedno, z jakého důvodu. Určitě šlo o mix různých pohnutek, od pochopitelné nechuti plzeňského vedení zahodit roční proces transformace klubu, absence adekvátního plánu B, výše odstupného pro celý realizační tým (v tom případě by byl ovšem Guľa de facto neodvolatelný) až po veřejné mínění, které většinově stojí za rodákem z Nováků. Vždyť podporu Guľovi vyjádřil po vzájemném utkání i jeho slávistický kolega Jindřich Trpišovský.

Teď jde jen o to, aby víra ve správnost nastoupené cesty ve Štruncových sadech byla skutečně pevná a nezviklal ji hned případný první nezdar, jinak by šlo jen o prázdné gesto a ztrátu peněz i drahocenného času.

Před rokem byla v podobné situaci Sparta, která pod Václavem Jílkem také klopýtala v Evropě i doma. Přesto v zimní pauze k výměně trenéra nesáhla, naopak mu ústy sportovního ředitele Tomáše Rosického vyjádřila těsně před startem jara už poněkolikáté důvěru. Jenže přišel první zápas, v něm domácí prohra s Libercem a Jílek si balil kufry.

Snaha Letné držet se za každou cenu vytýčené koncepce už byla neudržitelná, trpělivost jednoduše vypršela. 

Plzni nyní reálně hrozí, že spadne do stejné pasti. Na rozdíl od Sparty navíc nemá po ruce připravené vhodné řešení z vlastních zdrojů, jakým se ukázal být Václav Kotal. 

Guľu i celý klub tak čeká jaro ve stylu buď – anebo.

iSport podcast: Kdo na podzim překvapil a zklamal? Bude jednou Jarošík koučem pro velké kluby?
Video se připravuje ...
SESTŘIH: Slovácko - Plzeň 4:0. Nevídaný debakl Viktorie, Guľa v ohrožení
Video se připravuje ...

Guľa: Rozdali jsme dárky. Odchod? Pokud se klub rozhodne, přijmu to
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
22
Články odjinud


Články odjinud