Jakub Koreis
4. října 2019 • 15:34

V extralize už vidíme trendy. Kde to bublá a pod kým se houpe židle

Autor: Jakub Koreis
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je odehráno málo kol na to, abychom z aktuálního pořadí v tabulce dělali závěry. Ale určíté trendy už vidíme. Na chvostu se seřadila čtveřice mužstev podle očekávání. Kladno, Pardubice, Litvínov a Zlín čeká těžká a dlouhá sezona. Hlavně Pardubice se viděly úplně jinde.



Teď je otázka, jestli je chyba v hráčích nebo uvnitř organizace. Jedno PR fiasko za druhým v minulé sezoně ukazovalo spíše na problém hlubšího charakteru. Dušan Salfický sice slibuje, že ano, bude líp, ale zatím to tak moc nevypadá.

Pod Ladislavem Lubinou se už houpe židle. Rozlosování mu mírně hraje do karet, o víkendu se můžou Pardubice odrazit o Zlín a Kladno. A když ne, tak pan Alois H. je připravený, aby Dynamo rozebral ještě víc.

V Plzni vybublala nervozita už po prohře na ledě Mountfieldu ve 3. kole. Martin Straka, majitel a generální manažer (čtěte neomezený vládce) v jedné osobě sestoupil do šatny a hlasitě dal většině mužstva najevo, že takhle to dál nepůjde. Plzeň od té doby dokázala porazit doma Zlín a vyhrát ve Varech, ale porážka s Boleslaví vrátila náladu na bod mrazu.

Mužstvem, o kterém nikdo moc nemluví, ale které výborně přes léto posílilo (Ševc, Hrbas, Stránský, Ciencala) a k tomu odstartovalo sezonu přesně podle představ, je Mladá Boleslav.

Los měla na úvod děsivý, ale dokázala porazit Plzeň, Třinec i Kometu. V Boleslavi pod Radimem Vrbatou skončila doba bezhlavého rozhazování a nekoncepčních příchodů (Orsava, Kotvan, Holík).

Z dlouhodobého hlediska Boleslav určitě vyhraje výměnu Orsava - Radim Zohorna. Jakub Orsava těžko v nabité konkurenci v Kometě zopakuje svoji nejlepší sezonu (39 bodů v sezóně 2014-15), zatímco pro Radima Zohornu je jediným limitem on sám. Tolik talentu a potenciálu v jednom hráči jsem už dlouho neviděl.

U Vítkovic jsem čekal, že se od prvního kola budou motat pod hranicí postupu do předkola. Za tři roky, kdy jim v bráně stál nejlepší brankář ligy, na něj pouštěly nejvíc střel ze všech mužstev a dokázaly vyhrát jedinou sérii play-off. Teď o něj přišly a spolu s ním odešla i obrovská porce kanadských bodů (Olesz, Lev, Kucsera, Tybor). Ale možná to nebude tak špatné.

Naštěstí pro Vítkovice, na Spartě nechtěný Lotyš Bukarts ukazuje, že se mu neprávem přiděloval v extralize hanlivý přívlastek “zlínský” a dokáže produkovat ofenzivu i jinde.

Tahle sezona je extrémně důležitá i pro trenéra a generálního manažera Jakuba Petra. Se slušným rozpočtem a špičkovým brankářem toho moc nedokázal, teď má možná poslední šanci se z “mladého a
progresivního” trenéra stát tím, který už také něco dokázal.


Autor je hokejovým expertem O2 TV Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud