Jan Denemark
30. ledna 2022 • 15:27

Perspektiva u reprezentace se obrátila. Zkušení jsou teď v přesile

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JANA DENEMARKA | Je to vlastně úsměvné, jak se věci, které přináší největší emoce, v čase mění. Zatímco před největším úspěchem české hokejové reprezentace v historii vířily ve vzduchu otázky, zda je povolání pětatřicetiletého Vladimíra Růžičky správnou věcí, dnes se výše věku při skládání národních celků vůbec nezmiňuje. A když už, tak jen jako dokreslení celkové situace, ve které se tuzemský hokej nachází.



Takhle, mládí nebo stáří, to nejsou vlastnosti, které by měly při výběru jakékoliv nominace, tím spíš té olympijské, hrát roli. Ať jedou ti nejlepší, chce se zvolat! Plně podepisuji. Když však je výběr těch nejlepších borců stále častěji smrsknutý na muže, kteří už se dávno přehoupli přes třicítku, něco to ukazuje.

Nechci tu vyzdvihovat ostatní reprezentace, jak jsou lepší jen proto, že do svého výběru zařadili několik dvacetiletých junáků, kteří před sebou mají velkou budoucnost. Věk tituly nevyhrává. Nicméně směr, kterým se i stavitelé národního celku musí ubírat, bije na poplach. A to už hezkou řádku let. Podle očekávaných prognóz a i podle toho, jak se se sestavou míchalo na posledním turnaji Euro Hockey Tour, se měli o ofenzivu v čínském hlavním městě starat především tito forvardi. David Krejčí, Roman Červenka, Jan Kovář a Milan Gulaš.

Kovářovi je jednatřicet let, ostatní už se přehoupli přes číslovku 35. Proti dlouhověkosti zmíněných pánů a proti jejich umu nenamítám ani popel. Držet si v pozdním věku kariéry takovou výkonnost je obdivuhodné. Avšak právě spoléhání na to, že právě oni to v ofenzivě zařídí, vypovídá o české hokejové scéně své. Nic na tom v mých očích nemění ani fakt, že se Gulaš nakonec do nominace nevešel.

Ono totiž zkrátka není kam jinam sáhnout. Kdo jiný připadá do úvahy? Ano, Filip Chlapík, který se překvapivě do prvního listu nevměstnal. Možná Lukáš Jašek válící ve Finsku. A dál? Při vší úctě, mezi mladšími ročníky není nikdo, kdo by předváděl takový hokej, že by u něj byla letenka do Pekingu jasná. Zmiňovali to všichni dotazovaní experti, že Nedvědův a Pešánův výběr se obešel bez velkých překvapení. Jména očekávaná, noty rozdané, tak jaképak copak.

Tím se obloukem vracím na začátek textu. Zatímco před 24 lety Růžičkův věk rozdmýchával emoce, dnes je to pomalu opačně. Diskuse vyvolávají mladší ročníky, zda by se do nominace měly zařadit. Perspektiva se obrátila. Vyšší věk u některých hráčů už dávno nikdo neřeší. A že se řešení zásadních momentů na turnaji bude očekávat od šestatřicetiletého Červenky? I pro tak schopného forvarda nesmírně obtížný úkol.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud