Jan Jaroch
24. září 2011 • 07:12

Dívejte se na ragby! Je to hra buranů, již hrají gentlemani

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG - Hrozně se mi líbí jedno pořekadlo: Fotbal je hra gentlemanů, kterou hrají burani. A ragby hra buranů, již hrají gentlemani. Ve dvou větách je v něm nádherně vystižený charakter sportu s šišatým míčem, jehož světový šampionát právě probíhá na druhém konci světa na Novém Zélandu.



A bylo by hříchem nechat si dnes ujít první z vrcholů MS, i když jde pouze o duel ve skupině: Nový Zéland – Francie (10.20, PP ČT4).

Nevybavím si dnes snad ryzejší hru, která by tak dokonale spojovala všechno, co je na sportu krásné. Kamarádství, fair play, respekt k soupeři, odolnost, sílu, nasazení, divokost.

Takhle sledoval ragby na světovém šampionátu v Novém Zélandu fanoušek IrskaFoto ČTK/AP

Osmdesát minut ragbyového zápasu vás spolehlivě přiková do sedačky. Obdivujete ty strašidelně silné chlapy, z nichž někteří váží i 120 kilo, avšak nohy mají proklatě rychlé.

Jejich těla nejsou téměř chráněna, i přesto chodí na hranici sebezničení do soubojů, v nichž praští kosti.

Odsud pramení velká férovost – stačil by jeden špinavý trik a může být zaděláno na velké neštěstí. Soupeři se však ctí, rytířskost, s níž k zápasům přistupují, je téměř hmatatelná.

Komu dnes chybí opravdový sport s velkým charakterem, měl by se podívat na ragby. A pak se vysmát některým nagelovaným simulantům a metrosexuálům z fotbalu…

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud