Jan Jaroch
20. září 2015 • 10:20

Indické zisky: Veselého odvaha, Pavláskova drzost i Štěpánkova pokora

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dobrá zpráva z propocené Indie, český daviscupový tým se zachránil ve Světové skupině i pro sezonu 2016. A dokázal to v roce, kdy ani jednou nebyl k dispozici lídr Tomáš Berdych. Postupně se tak formuje nová hierarchie v týmu, který ukazuje, na co může mít.



Až se bude ve středu v Chile losovat první kolo Světové skupiny 2016, Češi, stále jasní lídři daviscupového žebříčku, budou patřit k šestnáctce vyvolených. Co víc, budou mezi osmičkou nasazených a mohou věřit v příhodný los pro 1. kolo. Do něj by měl nastoupit i Berdych. Ne proto, že by Davis Cup vzal po dvou titulech na milost, nýbrž kvůli nutnosti odehrát v sezoně 2015 či 2016 alespoň jeden zápas, aby mohl startovat na olympiádě v Riu. Nelze čekat, že se v nejbližší době pro Berdycha dostane Davis Cup na vyšší příčky priorit a s výhledem do budoucnosti je s tím nutné počítat.

Bez nejlepšího českého tenisty třetího tisíciletí je český výběr ve světové konkurenci sotva průměrný, přesto indická baráž ukázala svá pozitiva. Jaká?

1. Jiří Veselý není zbabělec. V pátek naprosto odešel fyzicky a potupně prohrál až se 164. hráčem planety. Měl ale dost kuráže na to jít v neděli opět do indické prádelny, a přestože nepředvedl oslnivý výkon, přidal poměrně jasně třetí postupový bod. Oddanost týmu a vůle vydat se ze všeho zdobila jeho slavné předchůdce B+Š a ani Veselému, premiérově české jedničce, nechybí.

2. Dvacetiletý Adam Pavlásek postupuje žebříčkem pomaleji, než by si všichni přáli. Ukázal však, jak dobrotu povahu na tenis má. Je zdravě drzý, nezalekne se velkých jmen. V daviscupovém deblu už má na kontě skalpy Lleytona Hewitta či Leandra Paese.

3. Radek Štěpánek ukázal cit pro „postupné odcházení“. Deblovou oporou může být pro tým ještě léta, bezhlavě se však nehnal do singlů na tři vyhrané sety, ačkoliv by si své místo v nich mohl za zásluhy z minulosti nárokovat. V sezoně, kdy se pokouší o zatím svůj nejtěžší návrat ze všech, neriskoval a nedal všanc dobro týmu. Pokud vydrží zdravý a vyhraje dost zápasů, může být vzhledem ke zkušenostem nedělním žolíkem do rozhodujících dvouher jako například pro Australany Hewitt.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud