Jan Jaroch
2. listopadu 2015 • 15:16

V Singapuru našla Petra Kvitová štěstí. Ale může na to doplatit

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončil Turnaj mistryň, před jehož začátkem jste si mohli hodit korunou, která z tenistek se dotkne poháru. Bezvládí bez Sereny Williamsové bylo téměř hmatatelné. I s pomocí vyšší moci nakonec triumfovala Agnieszka Radwaňská, která téměř do posledního týdne nevěděla, zda se vůbec do Singapuru podívá a jež prohrála i dva úvodní zápasy ve skupině.  Titul pro ni je tak nějak spravedlivý, Polka zatím nic velkého nevyhrála a teď si vybojovala odměnu za vytrvalost.



Kam v tomto kontextu zařadit výsledek Petry Kvitové? Finalistka Turnaje mistryň, tohle přízvisko má zvuk. Prohra ve třech z pěti zápasů? Už ne tak moc… Tým Kvitové však často káže, že hlavním měřítkem jsou samotné výkony. A tady česká jednička v oblíbeném halovém prostředí, kde se nemusí bát horka, nezklamala.

Na rozdíl od loňska ukázala chuť do hry, vystupňovala výkony až k tomu největšímu v semifinále se Šarapovovou. Za necelé dva týdny může jít do finále Fed Cupu s klidem na duši, i přes všechny zdravotní problémy v ní pořád dřímá ta stará dračice, jež se dokáže odvázat a soupeřky pocítí.

Tady by asi mohl příběh až pohádkově šťastného tažení Singapurem skončit. Já osobně mám však o Petru obavy. Pořád není zdravá, trénuje skončit se zataženou ruční brzdou a zkouší, kam až ji tělo pustí. V daleké Asii se jí vše pěkně sešlo, to ale nebude pravidlem.

Za dva měsíce startuje nová sezona a ona má před sebou ještě spoustu práce v té letošní staré. Stále je nedoléčená, neví, jak moc se může na své zdraví spolehnout. Tím, že je stále v zápřahu, jen zpomaluje dostávání se do normálu.

Tenistčin kouč David Kotyza po US Open přemýšlel o ukončení sezony, což byl podle mého dobrý nápad. Být opatrný, zmáčknout tlačítko reset, upnout se na doléčení, poctivé nabrání kondice a těšit se na sezonu r 2016 – to mi znělo nanejvýš logicky. Zvlášť ohlédneme-li se za touto sezonu, během níž za pochodu řešila spoustu zdravotních i psychických nesnází.

Tenistka si ale prosadila svou, nechtěla přijít o Masters ani fedcupový svátek v Praze, jenž může být před domácím publikem nadlouho poslední. Chápu ji, jedním dechem je však nutno dodat, že riskuje a krátkodobé cíle staví nad ty dlouhodobé.

Už ale není cesty zpět. Přejme si, aby ji tenhle risk nepotopil a vše se jí i v roce 2016 scházelo tak náramně jako teď v Singapuru. K tomu bude potřeba hodně improvizace, zřejmě i notně pozvolný start do nové po sezony a velmi opatrná volba počtu turnajů.

David Kotyza v rozhovoru s Petrou Kvitovou
David Kotyza v rozhovoru s Petrou Kvitovou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud