Jan Jaroch
31. října 2016 • 09:42

Žebříček už je pro Berdycha jen číslo, rok ale nejspíš v desítce zakončí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od pátého července roku 2010, tedy den po svém největším úspěchu kariéry, jímž zůstává finále Wimbledonu, figuroval Tomáš Berdych mezi elitní desítkou tenisové planety. Úhrnem to dělá 2310 dnů, 330 týdnů či 6 let a čtyři měsíce. Stačí si vybrat.



Tahle šňůra, během které se vyšrouboval až na čtvrté místo, je největším odznakem jeho kvalit. Jen po srovnání, šampion Australian Open Petr Korda pobyl za kariéru v top 10 jen 135 týdnů, Jiří Novák 36 týdnů.

Po třetí porážce za sebou Berdych světovou elitu dnes opustil. O pouhých 40 bodů ho z ní vystrčil Marin Čilič, ironií osudu bývalý svěřenec Berdychova současného kouče Gorana Ivaniševiče. Žádná tragédie, český tenista platí za absenci při US Open (zánět slepého střeva) a proměnu, o kterou se právě nyní snaží.

Pod Ivaniševičem chce hrát odvážný tenis na riziko, po kterém se tak dlouho volá. Ten s sebou nese i rozkolísané výsledky, s nimiž se prostě muselo počítat. V jeho 31 letech už není pointou, aby svou maratonskou přítomnost v desítce dál urputně držel, nýbrž se musí ještě pokusit o velký titul.

A bez toho aniž by se změnil, na něj nedosáhne. Pro Berdycha by měl být v současnosti žebříček skutečně jen číslem, nic víc. A tak bychom to měli také brát.

Beztak existuje velká šance, že rok nakonec v desítce zakončí. Posedmé za sebou. Absentující Roger Federer přijde do konce sezony ještě o 1090 bodů, což je násobně víc, než na něj nyní jedenáctý Berdych ztrácí (160)…




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud