Jan Jaroch
8. června 2017 • 23:00

Karolína Plíšková grandslam vyhraje. Je to jen otázka času

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud by někdo Karolíně Plíškové před dvěma týdny řekl, že se dostane na jeden set k pozici světové jedničky a zahraje si semifinále Roland Garros, dala by mu možná pusu a ještě hodinu se smála. I proto teď není důvod lomit rukama.



Z Paříže česká jednička vytřískala, co mohla. Že prohrála s nejlepší antukářkou současnosti Simonou Halepovou? S tím se tak nějak počítalo. Vždyť Halepová je na Chatrierově stadionu jak doma v obýváku, finále si tam zahraje podruhé v kariéře.

Podívejte se na její nohy. Má je jak atletka, na stovce by Plíškové utekla o padesát metrů. Je historicky dokázáno, že právě takové typy s obratností a rychlostí basketbalových rozehrávačů vládnou pařížské antuce.

Plíšková velmi pravděpodobně padla s ženou, jež v sobotu vyhraje celý turnaj a stane se třiadvacátou světovou jedničkou dějin. Pětadvacetiletá Češka o tuhle šanci přišla. Klíčové slovo je prozatím.

Stále totiž platí, že má Plíšková ještě dva měsíce otevřené okno, aby na trůn usedla, než na ní padnou obhajoby (titul Cincinnati 900 bodů, finále US Open 1300 bodů). Po tu dobu obhajuje o 1000 bodů méně než její konkurentky Angelique Kerberová s Halepovou, tahle bitva o trůn není ani v poločase.

Karolína Plíšková na returnu
Karolína Plíšková na returnu


Že je Plíšková schopná velkých věcí, a snad i „šarapovovské“ antukové proměny z krávy na ledě v majitelku poháru Suzanne Lenglenové, to by si měla pamatovat do konce života.

Vždyť i v těsně prohraném semifinále ukázala, proč je výjimečnou tenistkou. Předvedla výbornou hlavu a to, že ze sebe v největších zápasech dokáže pravidelně vydat to nejlepší. Předvést nejlepší výkon v nejdůležitější moment, to je, oč v tenise běží.

Demonstrovala, jak je inteligentní a dobře koučovatelnou hráčkou. Po špatném prvním setu dokázala najít cestu od zbrklosti ke kontrolovanému riziku, dostala se do mače a tuhým odporem překvapila mnohé experty.

Vzpomínáte na loňské finále US Open, kdy Angelique Kerberové začala za nepříznivého stavu ukončovat míče na síti a ještě vyrobila dramatický špíl? Tohle jsou vlastnosti, jež nejdou naučit a které trenéři oceňují nejvíc.

A Karolína je dobrou studentkou hry jménem tenis. To dokazuje i pozoruhodný zlom v její grandslamové kariéře. Na svých prvních sedmnácti grandslamech měla bilanci 14:17. Na posledních třech nastřádala skóre 15:3.

Je otázkou času, než tahle dívka jeden vyhraje!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud