Jan Jaroch
28. ledna 2018 • 17:23

Nejúspěšnější, nejvytrvalejší... Na Federerovy záseky již slova nestačí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před velikostí výkonů a vytrvalostí Rogera Federera dochází slova. Superlativy se mění v tisíckrát použitá klišé, mozek se zdráhá vstřebat, že tenista dokáže vyhrát dvacet grandslamových titulů a vládne ve věku, kdy už by prostě mezi šampiony v tak brutálně náročném sportu být neměl.



Co je obdivuhodnější – počet vítězství tohohle chlapa nebo jeho sportovní dlouhověkost? Tahle otázka se teď stává větším rébusem, než zda je nejlepším hráčem všech dob Federer či Nadal . Švýcar nad Španělem navýšil náskok v grandslamových titulech na 20:16, což může být už nedostižný trhák.

Co se týče Federerovy přetékající vitríny triumfů. Australian Open bylo 200. grandslamem v profesionální éře (od 1968), jemu patří plných 10 procent pohárů, o které se hrálo. Poprvé zvítězil v červenci 2003, zatím naposledy v lednu 2018. Pokud se vám narodilo dítě v době prvního Federerova titulu, už půjde/chodí na střední školu. A on je stále v kruhu nejlepších hráčů světa a vítězů.

Po roce zase vyhrál australské finále v pětisetové bitvě, jakoby se vysmíval datu narození ve svém pasu. Ve věku 36 let a 173 dnů je druhým nejstarším šampionem grandslamu v profiéře. A na Kena Rosewalla (37 let a 63 dní) už neztrácí ani rok. V Austrálii 2019 může vymazat i jeho. Pokud ještě bude hrát tenis, jelikož obvyklou frázi při děkovačce „see you next year“ jsme tentokrát neslyšeli. I když možná jen proto, že se rozplakal a nedokončil ji celou.

Do příštího ledna může Švýcar ještě vyškrtnout z vousatých rekordů Andre Agassiho, nejstarší jedničku žebříčku. Momentálně mu chybí na prvního Nadala 155 bodů, pokud Španěl začátkem března neobhájí semifinále v Acapulku, vystřídá ho na čele.

Dámy a pánové - Roger Federer, na jehož adresu již nemá cenu víc dodávat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud