Jan Jaroch
10. července 2018 • 16:27

Plíšková prohrává boj proti svým instinktům. Kdo ale maká, má naději

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěšné trápení, s takovou lze udělat čáru za prvním půlrokem v podání Karolíny Plíškové. Perfekcionistka zvyklá na to, že se sezonu co sezonu posouvá dopředu, musí kousat výsledky, které jí nedělají extrémní radost. Wimbledonské vystoupení, její první tažení do druhého týdne slavnosti v All England Clubu, je koncentrátem posledních šesti měsíců – ani úspěch, ani propadák.



„Zvláštní sezona,“ uznala sama. „Jsou chvíle, kdy je člověk spokojenější a kdy je spokojený míň. Tak nějak bojujeme a makáme,“ řekl v neděli Tomáš Krupa, třetí kouč během tří let, který s tenistkou pracuje. 

Plíšková letos získala jeden titul na antuce ve Stuttgartu, zápasovou bilanci má 31 výher a 13 porážek. Bodově je zatím letos virtuálně sedmou nejúspěšnější hráčkou, má potřetí za sebou namířeno na Turnaj mistryň do Singapuru. Žádný důvod spouštět alarm.

Na situaci lze ale hledět i jinou optikou. Loni po Wimbledonu se stala poprvé světovou jedničkou, teď má skoro o polovinu chudší bodové konto než současná vládkyně Simona Halepová.

Poté, co Rumunka vyhrála před měsícem Roland Garros a Caroline Wozniacká juchala při Australian Open, je Plíšková asi nejlepší tenistkou současnosti bez grandslamového titulu. A k tomu se výsledkově nepřibližuje, až její kariéra začíná připomínat Tomáše Berdycha . Problémem není pondělní prohra v osmifinále Wimbledonu s Kiki Bertensovou, ale spíš celý rok 2018 postrádající šťávu.

Karolína Plíšková přemítá nad svým výkonem v osmifinále Wimbledonu proti Kiki Bertensové
Karolína Plíšková přemítá nad svým výkonem v osmifinále Wimbledonu proti Kiki Bertensové

Zápasí sama se sebou, když jde o vedení v utkání. Častokrát se brání vystoupit z komfortní zóny. Přinutit se k tenisu na větší riziko, dostat ho do krve a především mu věřit, to je pro ni obrovská výzva.

„Snažíme se o to každý den. Ale tenistky se někdy bojí, tíží je očekávání, která je nenechají hrát úplně naplno. V Karolínině případě, vzhledem k její postavě a servisu, je agresivnější hra nutností,“ souhlasí kouč Krupa.

Pravdou však také zůstává, že v jejím věku už se tenistky extrémně nemění a je dost možné, že s tímhle problémem, který ji sráží zvlášť v těch větších zápasech, se Plíšková bude potýkat navždy.

A letos tenhle vnitřní boj proti svým instinktům spíš prohrává.

Angažmá Všetíčka? Jeden ze zásadních kroků pro její kariéru

Nabídněme však i druhý pohled. Tenis kvapí stále zběsilým tempem kupředu, musíte na sobě neustále pracovat a posouvat se, jen abyste se udrželi v top 10. Plíšková je v téhle elitní společnosti už skoro dva roky, což není samo sebou.

Letos najala kondičního trenéra Marka Všetíčka , což je podle mě jeden ze zásadních kroků pro její kariéru. Zvyká si, že pod uznávaným odborníkem trénuje jinak a víc, než byla zvyklá. „Značně zlepšila start na míč, když jí někdo dá kraťas. Nestává se, že by ji soupeřka vyloženě překvapila. Víc míčů dobíhá,“ všiml si trenér Krupa. Dlouhonohá slečna se skutečně snaží. Když jsme spolu mluvili před tiskovkou na Roland Garros, vyprávěl jsem, že v press centru ten den servírují dobrou zmrzlinu. „No, to by mě Všéťa hnal,“ zděsila se.

Na oltář kondiční práce mohou padnout některé výsledky, v dlouhodobém horizontu z ní však bude těžit. Hráčku však nemůžete během roku a turnajového zápřahu utavit, trvá to. Klíčové jsou přípravné bloky v programových prolukách.

Vývoj sezony 2018 silně připomíná dění před dvěma lety. Tehdy neměla KP ani jeden titul, po Wimbledonu držela zápasové skóre 27:16. Pak přeskočila olympiádu v Riu, místo ní si dala tvrdou přípravu a zahrála skvělé léto. Titul v Cincinnati, průlom na US Open, kde se na jeden set dostala k poháru. Nádech sezony se úplně otočil.

Nelze spoléhat, že letos tomu bude stejně. Svou prací si však dává naději, že tomu tak může být. A když ne letos, tak jindy. Jen nepřestat makat. A z toho Plíškovou vinit nelze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud