Jan Jaroch
Premium
17. března 2019 • 14:56

Nejlepší hráč všech dob? LeBron pronásleduje ducha z Chicaga Jordana

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neutěšeným místem je Akron, město padesát kilometrů jižně od Clevelandu, kde žije čtvrtina obyvatel pod hranicí chudoby. Říká se mu gumové srdce Ameriky, jelikož tam sídlí velké továrny na pneumatiky. Zde vyrůstal kluk, jenž ulice města křižoval na otřískaném kole, které mu dávalo alespoň svobodu pohybu. Narodil se šestnáctileté svobodné matce a podle toho také jeho dětství ve čtvrti, kde kvetl obchod s drogami, vypadalo. „Ne všichni kluci z okolí se dožili osmnácti," vzpomínal LeBron James.



Stejně jako obíhají planety kolem Slunce, tak středem jeho vesmíru byl oranžový míč. A na Olympu jeho hrdinů vládl jediný muž - Jeho Veličenstvo MJ neboli Michael Jeffrey Jordan. „Byl pro mě nedosažitelným bohem, vzorem pro kluka z Akronu, který potřeboval inspiraci," vybavuje si LeBron. Bylo mu 13 let, když Jordan legendární vítěznou střelou v šestém finále NBA přes Bryona Russela z Utahu zajistil sobě a Chicagu Bulls šestý mistrovský prsten.

Být jako MJ, tenhle sen se LeBron ani neodvažoval snít, přesto se chtěl co nejvíc svému idolu podobat. Nosil nátepník na předloktí ruky a návlek na lýtku, do černých basketbalových bot si bral bílé ponožky, pod kratší trenýrky si oblékal elasťáky, při nájezdech do koše vyplazoval jazyk. Pokoušel se o střely z odskoku po obrátce, ač na to ještě vůbec neměl. „Jen holohlavý jako Mike jsem nebyl, ale tam se taky dostanu," zavtipkoval LeBron na účet své ustupující vlasové pokrývky.

Daleko se dostal také v basketbalové hierarchii.

Až na takovou hranici, že se diskutuje, kdo je tedy vlastně nejlepším basketbalistou všech dob.

MJ, či LBJ, který na zádech nosí číslo 23 jako poctu svému předchůdci a bude hvězdou pokračování slavného animáku Space Jam.

Minulý týden James pře konal Jordana v počtu nastřílených bodů v základní části (potřeboval na to o 118 zápasů víc), před Jeho Veličenstvem je i v doskočených míčích a asistencích. Také LeBronův bodový účet z play off je už bohatší než Jordanův, i když znovu odehrál víc zápasů. A ve 34 letech stále není jeho práce zdaleka u konce. Byť LeBron hovoří o Jordanovi s úctou, koncem minulého roku nazval sám sebe nejlepším basketbalistou všech dob.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud