Jan Jaroch
28. listopadu 2021 • 17:07

Kšilty dozadu aneb Osvěžující daviscupový restart s mladíky

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JANA JAROCHA | Ten obrázek je starý tři roky. Na antukovém kurtu před nákupním centrem v Budapešti se Češi rvali v baráži o Světovou skupinu Davis Cupu. Tehdy zelenáč Zsombor Pirosz sestřelil českou jedničku Jiřího Veselého a zkušený český tým včetně Lukáše Rosola, autora vítězného bodu, se až do poslední dvouhry strachoval o triumf nad maďarskými outsidery, jejichž singlistům bylo 18 a 20 let. Už tehdy se v zákulisí začalo mluvit o tom, že i výběru kapitána Jaroslava Navrátila by prospěl takový restart a absolutní sázka na mládí.



Ta přišla v posledních dnech v rakouském Innsbrucku. Tentokrát to byli mladí čeští outsideři, kdo zle týral favorizované týmy z Francie a Velké Británie. Především díky dvojce zelenáčů v čepicích s kšiltem dozadu - Tomáši Macháčovi (21) s Jiřím Lehečkou (20). Všechna čest kapitánovi Navrátilovi, že se nerozpakoval sesadit z role jedničky Veselého, jehož sám trénuje v individuální kariéře a poslal proti Britům jako českého lídra Lehečku. Bylo to jak symbolické gesto, že časy v českém týmu se mění, tak i porce zkušeností pro urostlého junáka, který letos v žebříčku poskočil o víc než 200 míst.

Uhraný set se světovou dvanáctkou Cameronem Norriem je důkazem potenciálu prostějovského mladíka. A Macháčovy triumfy nad Richardem Gasquetem a Danielem Evansem nemohly být příjemnějším překvapením posledních dnů.

Vidět mladou českou krev, jak nebojácně kmitá po kurtu zakousnutá do renomovaných jmen, byl osvěžující daviscupový pohled. Dvojnásobný táta Jiří Veselý je hodný chlapík, který nikdy neodmítne národní dres. Ale v týmové soutěži se obvykle pere se svými démony, v osmadvaceti letech patří na chvost elitní stovky žebříčku a nic moc nenasvědčuje tomu, že právě na něm by měl daviscupový tým stavět.

Innsbrucká sázka na mládí byla živou vodou a důvodem, proč věřit v budoucnost týmu. S každou sezonou by se měli Macháč s Lehečkou lepšit. Přichází i čas Jonáše Forejtka či Dalibora Svrčiny. A to jsou v záloze dnes šestnáctiletí mladíci jevící se velmi nadějně – Vojtěch Petr a Jakub Menšík. Po hubených letech existuje šance, že by mohli Češi v Davis Cupu zase něco znamenat. A to je ta největší zpráva z Rakouska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud