Jan Malý
9. července 2014 • 06:59

Slzy po debaklu. Scolariho Brazilci napsali své „Mineirazo“

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během celého turnaje proudily z brazilských hráčů slzy - dojetí, radosti, ze silných emocí. Ty, které jim po tvářích stékají nyní, jsou nejsmutnější. Brazílie bude muset vstřebat historický příděl od Německa 1:7 v semifinále domácího mistrovství světa a rozplynutí zlatého snu.



Jedno slovo, které odkazuje na fotbalové utrpení, už Brazilci mají. „Maracanazo“ jim symbolizuje šokující nezdar na domácím mistrovství světa v roce 1950. Teď aby do brazilského slovníku přibyl další pojem jako ještě mučivější vzpomínka na vystoupení současných „kanárků“ na světovém šampionátu na domácí půdě. Strašidelným debaklem 1:7 v semifinále od Německa napsali svěřenci trenéra Luize Felipe Scolariho své „Mineirazo“.

Brankář Moacir Barbosa se podepsal v roce 1950 pod porážku Brazilců 1:2 s Uruguayí, kvůli níž „selecao“ přišli na Maracaná na domácím mistrovství světa o titul mistrů světa. Jeho smutný příběh, kdy mu Brazilci vinu vyčítali a připomínali mnoho dalších let, je snad pro temperamentní a spontánní jihoamerický národ příkladem, který nyní nebudou následovat. Protože těžko říct, jakého zatracení by se nyní dostalo obránci Davidu Luizovi a spol.

Zdrcujícího aktuálního pranýřování se ale Scolariho výběr jistě dočká. Pro nejtěžší porážku v historii brazilského národního týmu, kterou debakl 1:7 od Němců je, totiž není věrohodné omluvy. Neposkytuje ji ani absence dvou klíčových mužů brazilské sestavy – zraněného tahouna Neymara a vykartovaného lídra obranné linie Thiaga Silvy.

Pro Brazilce je takový krach nepříjemnější proto, v jakých kulisách světový šampionát pořádají. Kritikům hostitelství, kteří by raději viděli peníze, investované do stadionů, v jiných oblastech života jako školství, může tento výsledek zase zvýšit hlas.

Ovšem tento brazilský tým na vrchol neměl. Od prvního utkání působil mátožně a toporně, křiklavě spoléhal na jednoho hráče (Neymara), absolutně neviditelný byl útočník Fred, v osmifinále proti Chile si vybral i kus štěstí, když chilský útočník Mauricio Pinilla trefil v 120. minutě za stavu 1:1 břevno. Brazilci byli zároveň nedisciplinovaní, nasbírali dosud nejvíce žlutých karet (11) a prohřešek (bránění gólmanovi ve výkopu), za který přišel o semifinále kapitán Thiago Silva, byl dětinský a na takové úrovni do nebe volající. Bez něj defenziva přestala fungovat.

Ne, Brazilci by nebyli dobrými šampiony.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud