Jan Podroužek
3. února 2015 • 05:00

Sparta a nové posily? Pocitově třetí vzadu za Jabloncem a Plzní

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až teprve ligová kola to rozsoudí. Ale i teď je to téma. O to živější, že nikdo nemůže mít pravdu. Vítězí subjektivní pocity, odhady, domněnky. Jde přece o to, kdo bude šampionem Synot ligy. Kdo si utrhne dvě místa pro kvalifikaci o Ligu mistrů. A už zimní přestupové období naznačuje, kdo z trojice Plzeň, Sparta a Jablonec má největší hlad. Třetí vzadu je podle mě obhájce z Letné.



Co Sparta získala? Vědomě jde do rizika s hráči ze zahraničí. Neznámými, neprověřenými. S fotbalisty, kteří musí chtě nechtě nějak zapadnout, zvyknout si v jiné zemi. Byť může jít o kvalitní materiál, Plzeň a Jablonec cení zuby víc.

Vždyť právě i Sparta stála v minulosti o Aidina Mahmutoviče , Lukáše Masopusta . Naráželo se i na Jana Baránka, i když spíš jen zlehýnka. A kde jsou tihle hráči? Rozptýlení na dvou adresách, které Letenské svírají v tabulce z obou stran.

Když se Mahmutovič o víkendu trefil třikrát do norimberské sítě, potvrdil tím moje tušení. Nejen to, že je výborným střelcem, dobrým fotbalistou, ale i člověkem, který po letech přichází do nového prostředí, které je ambicióznější a náročnější než teplické, a které slibuje vyšší mety a hru na evropské scéně. Ideální motivace pro zvadlého Bosňana.

Baránek je talentovaným stoperem, jehož výkonnost v závěru podzimu lehce klesala. Ano. Ale na hráčském potenciálu mu neubírá. Čeká ho sledované EURO jednadvacítek, které mu zatím otevírá náruč základní sestavy.

Jablonec zajel do Masopusta. Nadějné křídlo poslední dobou dusila zranění, ale nese si s sebou dva a půl roku starou pochvalu od svého slavného jmenovce Josefa. A Ján Greguš byl zase jedním z hlavních důvodů, proč Baník na podzim udělal páté místo.

Jsou to roky sledovaní fotbalisté. Hráči, u kterých investoři Plzeň a Jablonec mohli za tu dobu vidět jejich lety vzhůru i pády na ústa. Žádné krátkodobé pozorování, emocionální rozhodnutí.

Herolind Shala a Fabrice Picault tyhle muže klidně mohou na jaře výkonnostně trumfnout. Proč ne? Ale to teď těžko říct. Pořád jsme v období, které posuzujete subjektivně, pocitově.

A Jablonec i Plzeň se zdají silnější než na podzim. Sparta ne.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud