Jan Podroužek
11. prosince 2015 • 18:33

Juliš je důkaz, že se Sparta svépomocí může vyvarovat velkých omylů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že ten gól v Nikósii bral dech, i když byl z části dílem krásné náhody, to teď nechme stranou. Podstatná je pravda, že se Lukáš Juliš prostě prosadil. Jako dvakrát krátce předtím. Na závěr podzimu Sparta dala víc prostoru nadějnému útočníkovi, který ji svými výkony přesvědčuje, že ta lepší cesta je jiná, než jakou na Letné léto co zimu co léto co zimu dělají.



Juliš je odchovanec. Ve Spartě je zhruba od svých čtrnácti let. V áčku už nasbíral osm startů v sezoně 2013/2014, tedy když mu bylo nějakých devatenáct.

To, kým pro tým skutečně může být, dokazuje ale až teď. Útočníkem, který cítí gól. Který umí udeřit co nejjednodušeji a nejefektivněji. Nechci tu předvídat, jestli z něj bude hvězda, nebo ne. Ale na každý pád to vidím jako daleko lepší a účelnější cestu, vydávat se směrem „Juliš“, než směrem, který se na Letné děl v době, kdy se talentovaný střelec smiřoval s dospělým fotbalem.

Letos v létě přišli do ofenzivy Paixao, Fatai a Litsingi. První a třetí je přestupní úlet, ten druhý se už nějak vyplatil, ale teď mu zimní přestávka přijde vhod, protože spadl do podprůměru.

Předtím v zimě dorazila tahle trojka: Řezníček, Kadlec, Schranz. Kromě Schranze – kdo ví, kde je – nejde o zásadní přehmaty, protože s oběma je nějaká zkušenost a jejich příchod dává smysl. Ale platí, že oba taky hned v létě z Letné zmizeli, nedalo se tedy na nich v žádném případě stavět do budoucna.

A léto 2014? Nešpor a počítejme i Breznaníka. První je v Polsku, druhý sice v kádru českého vicemistra zůstal, ale i kvůli zranění silně paběrkuje.

Co z toho? Že Sparta z posledních tří přestupních období udělala neudělala ani jeden přestup do ofenzivy – tedy na posty, kde může působit Juliš – který by se jí vyplatil, nebo když ne vyplatil, aspoň by ten hráč v klubu prostě hrál. Jediná výjimka může být teď Kehinde Fatai, který je členem základní sestavy, ale na jeho soud je ještě brzy.

Juliš není ani náhodou jediný letenský fotbalista, který je mladý, plný naděje a střílí mu to. Sparta v minulých letech jasně dokázala, že si ligové fotbalisty nadprůměrné až špičkové umí vychovat sama. Takže místo neprověřených a nesmyslných Paixaoů se hodí pořádně se rozhlédnout ve všech šatnách na Strahově a na Letné…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud