Jan Podroužek
12. prosince 2019 • 14:30

Slavie, ukaž cestu ostatním. Z vedení sešívaných musí vzejít názoroví lídři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavii označil za klenot a přidal, že český fotbal má budoucnost. Svatá pravda, šéf „sešívaných“ Jaroslav Tvrdík se spolupodílí na obrovské výsadě z pozice předsedy zdaleka nejlepšího tuzemského klubu. V těchto dobách mohou být červenobílí skutečně těmi, kteří sevřou většinu odpovědnosti za směr a vývoj tuzemského fotbalu. Právě z managementu Slavie by měli vzejít názoroví lídři a důležití iniciátoři systematických postupů.



Těch šest zápasů se sice možná zapíše jako „slavné prohry“, ale jejich význam pro český fotbal je nepopiratelný. Ukazuje totiž, že rozumové a praktické dovednosti se teď soustředí zejména uvnitř Edenu.

Před jejich nejvýraznější představitele Jana Nezmara, Jindřicha Trpišovského a jejich šéfa Jaroslava Tvrdíka se staví zhruba tahle výzva: umět odhadnout vhodnou chvíli, kdy včas a výhodně prodat opory mužstva, dokázat za ně najít náhrady a ustálit klub z ekonomického hlediska tak, aby mu výhledově nehrozil kvůli na české poměry obřím výdajům známý krach a pád.

To se ještě dá, má to být výbava každého vzdělaného a strategicky uvažujícího člověka. Vzhledem k výroku Jaroslava Tvrdíka se ovšem dá přidat ještě další nálož: spoluodpovědnost za vývoj českého fotbalu.

Ligová fotbalová asociace od přelomu jara a léta 2016, kdy pod sebe definitivně stáhla profesionální soutěže a odtrhla je od svazu, neprosadila jediné strategické usnesení zaměřené na podporu klubových mládežnických sektorů.

Přitom je to závažné téma, které se řeší na půdě nejvyspělejších svazů Evropy – v Itálii, Francii, Německu a zvláštní pozornost mu začali věnovat před lety i v Anglii v souvislosti s úpadkem reprezentačního úseku.

Fotbalově rozvojové země, mezi které patří Česko, tyto principy paradoxně téměř přechází a jaký div, že svět drtí obrovské vlny fotbalistů z Francie a Anglie, tedy ze zemí, které z principu těží už jen ze svých širokých hráčských základen. Tím spíš, když tomu dají skrz různé regule a pomocné mantinely hlavu a patu.

Fotbalová asociace České republiky za těchto okolností nemá příliš silnou páku, jak přes struktury LFA prosadit například nápad se zavedením takzvaných kvót, které by kontrolovaly třeba počet klubových odchovanců na zatím neexistujících soupiskách. Přitom zrovna „akademik“ Karel Poborský s ředitelem „rozvoje“ Jiřím Kotrbou něco podobného zvažují.

Slavia se jako člen klubového grémia v rámci LFA může zvednout a z pozice nejpokrokovějšího českého hráče zkusit pomoci tuzemskému fotbalu.

Jestli ovšem sama bude skutečně chtít.

Podobně rozvojová Belgie už svoje metody dávno rozjela a raduje se z toho celá země.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud