Jan Podroužek
5. ledna 2022 • 16:00

Hezky dovnitř, hezky ven. Případ Kuchta jako ideál: penězi i sportovně

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle šlo hezky dovnitř i ven. A nehledejte za tím žádné dvojsmysly. Slavii se podařilo Jana Kuchtu výhodně získat, využít ho pro týmové úspěchy a pak ho zrovna tak výhodně „obrátit“ do zahraničí, byť mnozí nemusí ruské lize dvakrát fandit. Ale to je na vkusu každého, jen pro připomenutí, Lokomotiv hrál za poslední čtyři sezony třikrát základní skupinu Ligy mistrů.



Nejdřív krátká odbočka k počtům, ty jednoznačně hovoří v duchu krátkého konstatování: že Jan Kuchta byl velmi povedenou posilou, kterou navíc Slavia dokázala přibližně třináctinásobně zhodnotit.

Z Liberce ho na dobré slovo pouštěl majitel Ludvík Karl o rok dřív, než musel. Lépe řečeno než měla vejít v planost klauzule o ceně zpětného odkupu vyčíslená na přibližně devět milionů korun. Dobré vztahy mezi kluby ale umožnily tento přestup provést už v létě 2020, „sešívaní“ získali zpátky svého odchovance a nadějného střelce, byť s pověstí hráče složitě se přizpůsobujícího chemii kabiny. Kulantně řečeno.

I tyhle problémy se během Kuchtova působení v Edenu objevily. Dva určitě, možná víc. Jeden po domácím utkání play off Evropské ligy s Legií Varšava, druhý po ligovém zápase v Českých Budějovicích, v obou případech se měl útočník dost nevybíravým způsobem opírat do svých spoluhráčů, což pak hasil trenér Jindřich Trpišovský okamžitými pohovory různé intenzity včetně té nejvyšší.

Na druhou stranu si Kuchty vážil jako bojovníka a střelce. Vždyť za rok a půl v červenobílém dresu našvihal soupeřům 32 gólů, takovou salvu nespustil v Česku ve zmíněném období žádný jiný fotbalista.

Takže když si v létě zažádalo o kanonýra Stoke a nabídlo prý kolem milionu eur, dalo se pochopit, že to slávistickému vedení znělo jako blbý vtip. Ovšem stejně tak nešlo přehlížet ambice samotného Kuchty, který mohl považovat druhou anglickou ligu za lákavou a odbytí přestupu ho třeba štvalo.

I proto vznikla mezi útočníkem a klubem celkem férová dohoda, že až přijde v budoucnu něco finančně lepšího, má Kuchta volnou cestu ven. Z pohledu nabídky Lokomotivu se zdá, že všechno bylo naplněno.

Slavia dostane za svého odchovance přibližně třináctinásobek ceny, kterou do něj vložila v červenci 2020. Celkově může Kuchtovo působení považovat za velmi vydařené z pohledu statistik jeho samotného, to jest 66 zápasů, 32 gólů, ale i z těch týmových. Titul, domácí pohár, čtvrtfinále Evropské ligy, na tom všem se podílel.

Drobný zádrhel půjde nejspíš pozorovat při následném skládání soupisky pro jarní část Konferenční ligy, kdy Slavia přijde o jeden slot kvůli dalšímu chybějícímu odchovanci.

A taky je tu ten nejdůležitější moment, tedy jestli se najde někdo s takovou gólovou produkcí...

Ale třeba to za něj vezme jiné slávistické dítě – Denis Alijagič. I to může být paradoxně výhoda celého přestupu. Že se reálně otevírá prostor i pro velmi talentovaného osmnáctiletého hocha, byť pro něj bude jistě těžké prosadit se v konkurenci Ivana Schranze a Michaela Krmenčíka.

Baník - Slavia: Další červená! Kuchta vyrazil míč rukou z brankové čáry
Video se připravuje ...

TOP 10 gólů Slavie za podzim: Stanciův přímák i Kuchtovy parády
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud