Jan Vacek
29. října 2014 • 18:15

Proč vybrali Jílka pro ligový hit? Mohou si chránit jiné rozhodčí

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři dny před očekávanou bitvou mezi fotbalisty Plzně a Sparty jsou známa jména dalších aktérů. V pozici hlavního rozhodčího bude největší duel podzimu řídit Jan Jílek, na čarách mu budou pomáhat Ondřej Pelikán a Zdeněk Dobrovolný. Komise rozhodčích v nominaci opomněla sudí figurující na mezinárodní listin rozhodčích. Co jí k tomu vedlo?



Duel Plzně se Spartou, tedy prvního s druhým, je fanoušky i širokou veřejností netrpělivě očekáván už dlouhé týdny. Půjde o litý boj dvou suverénně nejmocnějších tuzemských klubů, ve Štruncových sadech se zkrátka chystá šlágr se vším všudy.

A jméno sudího, kterého na utkání delegovala komise rozhodčích? Není jím Pavel Královec, Miroslav Zelinka ani Radek Příhoda. Všechno arbitři, kteří figurují na listině mezinárodních rozhodčích. Místo nich dostal důvěru Jan Jílek, nahrává to tak teorii, že si komise může lidi určené na evropské zápasy tímto způsobem chránit.

Zarážející je rovněž skutečnost, že indicie o Jílkově nominaci prosakovaly již delší dobu na povrch. Deník Sport už v pondělí disponoval informacemi, které naznačovaly, že duel bude řídit právě muž, jenž mimo jiné předsedá Jihočeskému krajskému fotbalovému svazu. O několik dní později to komise rozhodčích sama potvrdila.

Nyní nezbývá než doufat, že v sobotu nedojde k incidentu, za který by se musela tuzemská nejvyšší soutěž stydět. Jílek nepochybně pískat umí, zároveň si však s sebou nese škraloup v podobě nezvládnutého jarního derby pražských „S“.

I vzhledem k událostem posledních týdnů je však souboj Plzně se Spartou pod takovým drobnohledem, že si snad vůbec nikdo nedovolí ho nějakým způsobem znehodnotit. Pokud by se tak stalo, pro celý český fotbal by to mělo nedozírné následky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud