Jan Vacek
9. srpna 2015 • 21:29

Ach, kde ty góly jsou… Mistra z Plzně dusí bídná koncovka

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to jasně patrné už před týdnem na Dukle, o týden později v utkání se Slováckem to už vyloženě bilo do očí. Plzeň a údernost v zakončení, to je spojení, které v tuhle chvíli na západě Čech nefunguje, byť souhra v poli vesměs klape. A Viktoria za to platí obrovsky drahou cenu. Aktuálně už má hodnotu pěti ligových bodů.



Ano, v duelu se Slováckem zapsali svěřenci trenéra Miroslava Koubka dvě trefy. Ve spoustě zápasů uspokojivý počin. Ne však tentokrát. Ne v situaci, kdy se devadesát minut hrálo prakticky na jednu branku. V perspektivě těchto souvislostí jsou dva dosažené góly málo. Zoufale málo.

Tohle byl totiž zápas, ve kterém měla Plzeň svého soupeře zadupat do země pěti zásahy. To minimálně. Stačí letmý pohled na statistiky. Třináct střel na branku, dohromady těžko uvěřitelných jednadvacet rohových kopů. Hromada střeleckých pozic, vábně vyhlížejících možností k úderným centrům do šestnáctky.

Vždy se ale něco pokazilo. Jednou gólovou hlavičku Ondřeje Vaňka zázračně vyrazil brankář Milan Heča, podruhé Jan Holenda trefí padajícího protihráče. Pak střídající Egon Vůch podnikne frontální útok po levém křídle, do centrovaného míče dá ovšem takovou sílu, že ho nikdo ze spoluhráčů nemá nárok usměrnit do branky. Navíc v situaci, kdy je jinak zahuštěná defenziva soupeře otevřená a logicky o mnoho zranitelnější.

A tak by se dalo pokračovat. V podání Plzně to byla názorná ukázka, jak si ještě víc rozdrásat vyřazením z Ligy mistrů už tak poničené sebevědomí. Nic totiž nenaštve mužstvo víc než vědomí, že nevyhrálo utkání, ve kterém mělo suverénně navrch. Ve kterém se musel prakticky jenom bránit.

Domácí remíza je pochopitelně nepříjemná, mnohem víc ovšem musí trenéra Koubka mučit rozpaky, které přináší způsob, jakým si jeho tým v koncovce počíná. Jako by hráčům najednou chyběly klid, rozvaha. I těm nejzkušenějším.

To je před dalším průběhem sezony a především klíčovým play off Evropské ligy varovným signálem. Nyní mají Viktoriáni pět dní, aby zklidnili emoce, znovu našli chladnou hlavu a zabijacký instinkt.

Jakmile se tak stane, body se k nim znovu budou hrnout po hrstech. I přes tři duely bez výhry totiž platí, že až na domácí zápas s Maccabi Tel Aviv zůstává plzeňská hra v poli na vysoké úrovni.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Slovácko 2:2. Viktoria znovu ztratila
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud