Jan Vacek
7. května 2020 • 12:31

Bundesliga jako přístav naděje. Spustí se ve fotbale dominový efekt?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to středa v rytmu kobercového náletu novinek. Zájem Slavie o útočníka Sparty Martina Graiciara, nové posily Plzně Filip Kaša a Miroslav Káčer, zlomená noha Petera Olayinky či posun v kauze Martin Hašek. V této kulometné palbě zpráv možná trochu zaniklo, že došlo k definitivnímu potvrzení restartu německé bundesligy. Pro zbytek rozehraných lig v Evropě to ovšem může být naprosto klíčová událost.



Fotbal na starém kontinentě dostával v posledních týdnech jednu ránu na solar za druhou. Z rozhodnutí vlád byly postupně odpískány ligy v Nizozemsku, Francii i Belgii. Paleta možností pro fanoušky, jak si zpříjemnit tohle těžké období, přišla o řadu barev. Jedna na ní ovšem stále je. Ta pořádně zářivá.

Bundesliga.

Jedna z nejrenomovanějších a nejkvalitnějších soutěží světa totiž ve středu udělala zásadní krok k tomu, aby se po nucené pauze opět dala do pohybu. Nejprve to odklepla vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou, samotná liga si o pár hodin později odsouhlasila, že se vrátí na trávníky už od 15. května, tedy v nejbližší možný termín.

To je skvělá zpráva. Nejen pro Německo, ale i pro další evropské země. Bundesliga totiž může plnit roli jakési vlajkové lodi. Poslouží jako inspirace. Inspirace, že i v kontextu současného stavu lze ligu rozběhnout. A ne ledajakou ligu, nýbrž pořádný kolos.

Měly by se rozběhnout fotbalové soutěže? Zapojte se do nových diskuzí na iSport.cz

Německo při tom patří i ve světovém měřítku k nejpostiženějším zemím nového typu koronaviru. Přesto žene kupředu a už za pár dní budeme mít možnost opět sledovat hvězdy Bayernu Mnichov, Borussie Dortmund či třeba Patrika Schicka a jeho Lipsko.

Bude zajímavé pozorovat, jak se start bundesligy projeví na přístupu dalších soutěží. Nabízí se totiž celkem logická úvaha. Když se může fotbal rozjet v koronavirem silně zasaženém Německu, proč by to nemohlo jít i jinde? Může dojít k dominovému efektu, kdy se i další soutěže začnou postupně rozbíhat.

Erling Haaland je považován za jednoho z nejlepších útočníků budoucnosti
Erling Haaland je považován za jednoho z nejlepších útočníků budoucnosti

O víkendu se rozjede liga na Faerských Ostrovech, brzký restart chystají v Polsku, Maďarsku či Rumunsku. Možnosti dohrát rozehraný ročník se nevzdávají ani v Premier League, Serii A či Primera División. Tedy v zemích, kterými COVID-19 zacloumal nejsilněji.

Bundesliga v běhu může pozitivně ovlivnit i FORTUNA:LIGU. Není tajemstvím, že se tuzemské autority a orgány výrazně inspirují právě kroky, které činí v sousedním Německu, o němž se ví, že je schopné se v době krize pohybovat obratně, rozumně a systematicky.

Český fotbal z toho nyní může těžit. V přímém přenosu uvidí, jak to běží přímo za hranicemi. Jaká jsou jednotlivá opatření, co všechno je možné udělat proto, aby liga jela. Studijního materiálu bude dostatek.

Samozřejmě, stadiony bez diváků jsou velké minus. To je nepříjemná mrzutost, ale bohužel nutná daň, která musí být zaplacena. Položme si ovšem jednoduchou otázku: je lepší fotbal v televizi nebo žádný fotbal?

Jsem přesvědčený, že drtivá většina fanoušků zakroužkuje první možnost.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Plány TOP soutěží na dohrání sezony: V Anglii hádka o sestup, bundesliga možná od 9. května
Video se připravuje ...

Darida a další čeští legionáři do akce! Bundesliga by měla odstartovat v půlce května
Video se připravuje ...

Nedovedu si představit, že bych teď doma jen cvičil, říká Koubek a kvituje speciální režim v Augsburgu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud