Jan Vacek
17. února 2022 • 12:11

Česká absurdita v praxi. Diskotéky? Narváno. Fotbal na vzduchu? Nezájem!

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezmoc, frustrace. Asi takové pocity prožívají jen pár hodin před výkopem očekávaného utkání s Partizanem ve vyřazovací fázi Konferenční ligy Sparta i její fanoušci. Letenský klub usiloval o výjimku, aby se ochozy mohly zaplnit alespoň z poloviny. Reakce vlády? Žádná. Nezájem. Arogance. Přezírání. A další facka do tváře selskému rozumu. Bohužel, v této zemi už se to stává standardem. Bez ohledu na to, jaká partaj je zrovna u moci.



Na sparťanskou žádost o výjimku mohou být dva pohledy. Ten první reprezentuje myšlenka, že výjimky obecně mohou být cestou do pekel. Pravidla jsou pravidla a platit by měla pro všechny. Jakmile se z nich začne ve větší míře uhýbat, přestanou být pravidly. Rozumím, beru.

Tohle je ale přece úplně jiný případ.

Už delší dobu je rozhodnuto o tom, že se počínaje nadcházejícím víkendem uvolní kapacity pro hromadné akce. Týká se to fotbalových stadionů, hokejových arén i divadelních sálů či koncertních síní.

Nyní je čtvrtek. A do víkendu se na území České republiky koná jediná větší akce tohoto typu. Právě zmíněný zápas Sparty s Partizanem. Obrovsky důležitý zápas, mimochodem. Nejsme tedy v situaci, že by se vládní stoly prohýbaly pod haldou žádostí o výjimky. Většina klubů, divadelních sborů či hudebních kapel k nim nemá důvod, už za pár desítek hodin se budou moci tak jako tak otevřít společnosti.

Sparta ale ne. Termín evropského zápasu má pevně daný. Nemůže s ním nijak hnout. V jejím případě by udělení výjimky bylo zcela adekvátní reakcí na současnou situaci v zemi.

Další koronavirová vlna postupně opadá, agresivní omikron se podařilo zatlačit do defenzivy. Česko čeká série rozvolnění, zase je tu naděje, že se život nás všech vrátí alespoň do nějakého normálu.

Proč tedy nevyhovět? Objektivní důvod proti neexistuje. Tím spíš, když se konkrétně Sparta v boji s pandemií od jejího počátku silně angažuje. Klub v dobách největší krize zajišťoval nápoje pro nemocnice a lékaře, fanshop se proměnil v ruční dílnu, kde se z klubových triček šily roušky.

Zkraje letošního roku pak Sparta iniciativně otevřela na svém stadionu očkovací centrum pro aplikaci posilující třetí dávky. Nemusela. Chtěla. Protože si uvědomuje jistou společenskou odpovědnost, kterou jako jeden z největších sportovních klubů v zemi má.

K nezištné pomoci v těžkých dobách navíc přistoupily i další mužstva. Slavia rovněž přiložila ruku k dílu, taky v Edenu zřídila očkovací centrum. S různými formami pomoci během pandemie přispěchaly i Viktoria Plzeň, Baník Ostrava a další. Nerad bych na někoho zapomněl.

Fotbal v tomhle směru může mít naprosto čisté svědomí. A když nastane moment, že od vládnoucí garnitury potřebuje pomocnou ruku, dostane se mu pouze ostentativního mlčení…

Znovu se tak nacházíme v bizarní situaci, kdy se mohou domluvit tisícovky sparťanských fanoušků a ve čtvrtek večer hromadně obsadit všechny restaurace, bary a diskotéky v centru Prahy. Nikdo jim v tom nebude bránit, protože neporuší žádné aktuálně platné opatření.

Ale aby místo toho příznivci vyrazili na fotbal? Na obrovský stadion? Na čerstvý vzduch? Neexistuje.

A nikoho evidentně nezajímá ani to, že si kluby během dvouletého boje s koronavirem našly cesty, jak uspořádat zápasy s fanoušky a zároveň co nejméně ohrozit zdravotní aspekt národa. Nainvestovaly desítky milionů do toho, aby mohly mít diváky na stadionech. Ustupovaly, přizpůsobovaly se všemožným podmínkám politické vrchnosti. A takhle jim nyní námi všemi volení „úředníci“ oplácejí.

O víkendu jsem navštívil jedno z nákupních středisek v české metropoli. Chystáme v rodině oslavu významného jubilea, tak se to hodilo. A klidně na detektoru lži odpřísáhnu, že jsem v obchoďáku potkal mnohem víc lidí, než kolik napočítám ve čtvrtek večer na letenských tribunách.

Ale davy lidí, doslova hlava na hlavě, v uzavřeném prostoru, to přece nevadí. Fotbal je tím fenoménem, který by mohl fatálně ohrozit epidemiologickou situaci v zemi! Samozřejmě, že je to totální nesmysl. Při sledování současné situace to tak nicméně bohužel vypadá…

Zdravý rozum tak v Čechách opět dostává těžce na frak. Bohužel zdaleka ne poprvé. Rád bych naopak věřil, že už naposledy. Ale upřímně říkám, že k tomu přílišnou důvěru nemám.

Góly

Domácí:

Hosté: 78. Menig

Sestavy

Domácí: Holec – Suchomel, Vitík, Čelůstka (79. Panák), Hancko – Sáček, Pavelka /C/ – Pešek (67. Ladislav Krejčí st.), Hložek, Karabec (56. Haraslín) – Čvančara (67. Dočkal).

Hosté: Popović – Miljković (58. Živković), Vujačić, Miletić, Urošević – Jojić, Zdjelar – Marković /C/ (63. Jović), Natcho (46. Jevtović), Menig (83. Terzić) – Gomes (63. Milovanović).

Náhradníci

Domácí: Heča, Kotek, Gabriel, Souček, Krejčí st., Dočkal, Polidar, Haraslín, Panák, Minčev, Patrák, Ryneš

Hosté: Stevanović, Saničanin, Holender, Pavlović, Baždar, Živković, Milovanović, Jović, Lutovac, Smiljanić, Jevtović, Terzić

Karty

Domácí: Hložek, Ladislav Krejčí st.

Hosté: Marković, Vujačić, Terzić

Rozhodčí

Ekberg – Culum, Klyver (SWE)

Stadion

Praha-Letná

Návštěva

1000 diváků

Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud