Jiří Fejgl
2. srpna 2023 • 20:00

Penalta, fotbalová šlechtična. Krejčí zvládá tlak i v posledních minutách

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JIŘÍHO FEJGLA | Přijdete na stadion Rose Bowl v Pasadeně, chystá se El tráfico, derby o Los Angeles mezi ultrarivaly Galaxy a LAFC. Zrovna je jen tak mimochodem Den nezávislosti, hlavní americký svátek, nad tribunami s více než osmdesáti tisíci diváky přelétnou stíhačky, na hřišti se koná epický zápas. Fantastická hra, skvělé výkony. Pane Bože, jak dobrý je Riqui Puig z Galaxy, mladík původem z Barcelony!



Jenže pro dospělého kluka, který fotbal hltá od mládí, jde o místo, kde se TO stalo.

To si musí pamatovat každý, přece. Léto 1994, finále mistrovství světa. V brazilském dresu válí dvojice Romário, Bebeto, Italy do finále dotáhne Roberto Baggio, elegán, technik, jeden z velkých hráčů dějin.

Boj o bájnou trofej dospěje k rozstřelu. Baggio je strhán fyzickým i psychickým napětím, dohrává v křečích. Přesto kráčí k puntíku, od poloviny je to pořádná dálka, navíc ho drtí tíha pohledů celé planety. Čísla z pomalu před třiceti let nejsou k dispozici, ale věřte, že rozstřel ve finále mistrovství světa v Kataru v prosinci minulého roku sledovaly 4 miliardy lidí.

Baggio však musí na penaltu, on je superstar, tahoun, hlava týmu. Přihodí se, co nikdo nečeká. Tenhle brilantní zakončovatel pošle balon vysoko nad bránu. Šok! Brazílie bere titul, Italův kiks je dozajista nejslavnější zahozenou desítkou v historii.

Proč se vlastně Baggio tak řeší, proč Angličané četli knihu o svých neúspěších v rozstřelech? Odpověď je zřejmá: penalta je magická záležitost. Kdekdo ji nesnáší (prý je tak jednoduchá pro střelce – to je ale pitomost, pardon…), mnoho lidí ji zbožňuje. Nabízí pistolnický rozstřel jak z divokého západu.

Jde o nervy, na střelci sedí tlak. Proto můžeme mít výhrady k chování a občas i herním věcem (v obojím se zlepšuje) u Ladislava Krejčího, kapitána Sparty, ale ty jeho penalty! Naposledy ve Zlíně ji poslal suše nahoru. Trefuje se v posledních minutách, v těžkých momentech. Jasně, třeba na Slovácku tu šanci dostat neměl, to bezpochyby, ale v tom případě jde o jinou ligovou kapitolu.

Nebo si vezměte Francouze Kyliana Mbappého ve finále v Kataru. Skóroval čtyřikrát, z desítky třikrát (jednou v rozstřelu) – a to proti němu stál nechutný, chováním i brankářským umem, Emiliano Martínez. Muselo být k vzteku, že pohár nakonec bral další mistr penalt Lionel Messi, jenž v rozstřelu rovněž proměnil.

Velký duel rozsekla svébytná disciplína, to mnohým nesedí. Jde však o svého druhu umění. Její nečitelnost, napětí, přitažlivost z ní dělají šlechtičnu fotbalu.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud