Jiří Fejgl
4. září 2023 • 08:17

Síla se zvýšila. Priske našel druhý plán. Nic jiného mu nezbývalo

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku sezony ta schopnost chyběla. A ne málo. Sparta nebyla schopná rozhodovat klíčové a složité zápasy díky mužům z lavičky. Například v prvním utkání v Kodani se obměna sestavy ve druhém poločase vůbec nepodařila. Časem - a pozvednutím několika nových členů nejužší rotace - se jí to však začíná dařit, viz poslední střety s Dinamem a Liberci.



Předně je nutné zmínit, že bez vytuněné lavice není možné fungovat. Vždyť Sparta odehrála od začátku sezony sedm zápasů v lize, čtyři v evropských pohárech, k čemuž ještě v přípravě přihodila další čtyři duely. Je začátek září a jsme na čísle patnáct.

Do konce podzimu jich absolvuje v nejvyšší soutěži ještě dvanáct, šest v Evropské lize. K tomu ještě minimálně jeden v domácím poháru. Nezapomeňme také na národní mužstva, během první části sezony jsou v kalendáři zaneseny tři reprezentační termíny.

V jedenácti lidech prostě nic neuhrajete, to je zřejmé.

Kouč Brian Priske to dobře věděl, přesto na začátku ročníku držel prakticky identickou základní jedenáctku. Občas se dostal do obrany pravý stoper Martin Vitík, jinak se řešilo prakticky jen místo pravého záložníka. Jan Mejdr, nebo Tomáš Wiesner? Tak zněla klasická předzápasová hádanka.

Bylo nutné najít další alternativy. V tuto chvíli se zdá, že se to povedlo přirozeným způsobem. Bez posil, bez zásahů do dostatečně širokého kádru (i když s tím žádný trenér na světě, pokud jde o jeho mužstvo, nesouhlasí).

Výkonnostně se posunuli další členové souboru. Victor Olatunji si pomalu zvyká, Jakub Pešek se zvedá po těžkém zranění, Matěj Ryneš potvrzuje, že na hostování v Hradci Králové vyzrál. Qazim Laci je speciální kapitola, aktuálně jde vlastně o klasického člena startovací jedenáctky, jen Priske občas ukáže na něj, jindy na Lukáše Sadílka. Nachystán je také Václav Sejk. Ve hře by byl podle všeho také Adam Karabec, který si však uškodil šíleným vyloučením proti Karviné a následným třízápasovým trestem.

Síla se zkrátka zvýšila, a tak Priske může nachystat střídající zbraně.

Proto seděl na lavici proti Dinamu Veljko Birmančevič, proto v Liberci nezačínal Lukáš Haraslín. Oba (a stejně tak další střídající hráči) po příchodu na trávník pomohli velmi výrazně.

Priske a spol. tak našli potřebný druhý plán, bez nějž by nemohli závod se Slavií zvládnout.

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud