Jiří Punčochář
9. dubna 2017 • 00:01

Kometa má ze tří svých finále zdaleka největší šance. Brno se má nač těšit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za šest let, co se v Brně potřetí chystá finále hokejové extraligy, má letos Kometa největší šance na zlato. Trpké porážky v letech 2012 a 2014 může letošní parta smazat, je to v jejích silách. Příležitost přichází trochu jako happy end v americkém filmu; nemusel nastat, ale čekali jste, že nastane. Tohle mužstvo bylo pro konečný úspěch postaveno. Že mělo hodně mdlé časy v základní části je fakt, ale v play off svoje kvality zúročuje. Vše je nakonec tak, jak má být.



Vlezete do hlediště brněnské haly a máte pocit, že jste ve středobodu světa. Vášeň, odhodlání, emoce, to všechno zde valí jako vodopád. Kometa má při svých zápasech peklo, to platí pořád.

Vystrčíte ale hlavu ven, projdete se po městě, a už to takový fanatismus jako před pár lety není. Na nálepky na autech jste zvyklí, na bilboardy taky, na projekci na náměstí (znovu se na finále chystá) jakbysmet.

Před pokladnami ale už nevidíte noční fronty jako v sezonách, kdy se v Brně hrály finálové série poprvé a podruhé, fanoušci si nestaví stany, aby se dostali ke vstupenkám. Lístky jsou čas od času k mání ještě v den zápasu, což bylo dřív nemyslitelné.

Kdepak, není to ztráta nadšení pro hokej. To v Brně pořád je, a během finále se modrobílé šílení najisto zase spustí. Jenom je to letos tak, že Kometa nepřekračuje svoje ambice. Letos je naplňuje.

Kometa Brno - Hradec Králové: Euforie v Brně! Hynek Zohorna vystřelil Kometě postup do finále
Video se připravuje ...

Oč méně cítíte kolem Komety úžasu, kam až dokázala vystoupat, o to realističtější je vize, že to konečně dopadne a dvanáctý titul zakotví pod Špilberkem.

Možná tam dosud nepropukla taková euforie jako dřív i proto, že od Brna se finále čekalo. Má letos nejlepší kádr od doby, co se vrátila do extraligy, to samozřejmě. Erat , Zaťovič , O. Němec, Krejčík a spol. představují obrovskou kvalitu. Hrají vynikající hokej. Tečka.

Jsou však i další faktory, které mluví pro to, aby kapitán Komety zvedl za nějaké dva a půl týdne pohár nad hlavu. Především půjde tým poprvé ze všech play off do závěrečných kol téměř zdravý. Zraněné bohatě spočítá na prstech jedné ruky, a až do včerejška, kdy musel do nemocnice na vyšetření po nárazu do hlavy bek Ondřej Němec, byly ve vyřazovací části všechny ikony Komety na ledě. Letos Kometa nemusí před finále lepit sestavu hostovačkami z první ligy jako v minulých letech. Prošla čtvrtfinále i semifinále a stále nijak neoslabuje.

Jestli je to důkladným tréninkem během základní části, to by bylo na akademickou debatu u stolu. Velkou roli však v tomto stavu každopádně hraje styl brněnského hokeje. Dřív bývala Kometa také silná, ale do play off chodila z pozice nadšeného outsidera, který se urputností dokázal prosadit. Vydávala extrémní množství sil, bila se na 110 procent, z toho se pak hromadila zranění a ta kosila i titulové ambice.

Tohle je letos jinak. Nejméně v devíti z deseti zápasů, které zatím ve vyřazovací části sehrála, byla Kometa lepší, určovala ráz zápasu, držela jeho vývoj v rukou. Hraje náročný hokej, jistě. Ale ne takový, že by její opory musely lítat po mantinelech. Spíš mají Brňané puk a vysiluje se její protivník.

S nečekanou suverenitou otáčela Kometa zápasy ve čtvrtfinále proti Spartě, stabilní hrou na čtyři pětky přehrávala i v semifinále Mountfield.

Čtyři hodně kvalitní pětky borců vesměs ve špičkové formě bude mít k dispozici i pro finále. Proto Kometu nemusí zajímat, jestli proti ní postoupí Liberec nebo Chomutov, jestli začne v pátek doma nebo venku. Nachystaná na boj o titul bude.

Vítězná radost hokejistů Komety
Vítězná radost hokejistů Komety

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud