Jiří Vítek
18. října 2018 • 17:56

Nečasův odsun není tragédie. Farma je víc než hra na křídle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

K jednomu startu z minulé sezony přidal Martin Nečas v novém ročníku dalších sedm. Dostal puk za první gól, trošku se omlátil o prkna v NHL a jde o patro níž. Škoda to bezesporu je, očekávání byla velká. Ale ostuda? Vůbec ne. Na farmě dostane prostor, kterého by v prvním týmu momentálně těžko dosáhl. A hlavně bude dál hrát tam, kde mu to sedí – na postu středního útočníka.



Nečasův odsun do AHL přišel paradoxně po utkání, v němž se poprvé dokázal střelecky prosadit. Byť krkolomně, po střele doklouzal k zadnímu mantinelu jako tučňák, ale puk byl v síti. Pro sebevědomí nesmírně důležitá věc, i gólmani v NHL jsou teď jen lidi.

Negativem na duelu s Lightning bylo Nečasovo vytížení. Statistici mu napočítali šest minut a čtyřicet tři vteřin, s takovou porcí času snad nešlo naložit líp. Ostatně i ve zbylých šesti utkáních patřil mezi méně vytěžované útočníky, ani jednou nestrávil na ledě více než dvanáct minut.

Kde tedy hledat příčinu dočasného konce v NHL? Třeba v přestřelce s Rangers, kdy se Nečas přimotal ke dvěma inkasovaným gólům. Nejprve nezachytil pohyb Chrise Kreidera, podruhé marně natahoval hokejku po přihrávce Bradyho Skjeie.

Martinu Nečasovi přijel pogratulovat obránce Calvin de Haan
Martinu Nečasovi přijel pogratulovat obránce Calvin de Haan

Možná i proto klesla Nečasova stopáž, možná i proto teď míří na farmu. Pořád však zůstává v očích manažerů a trenérů jako centr. V Carolině neexperimentovali, nezkusili jej na levém či pravém křídle, kde by možná našel uplatnění.

Ne, v očích trenéra Roda Brind'Amoura je Nečas stále střední útočník. A nikoliv ten, který vyniká defenzivními vlastnostmi a má za úkol bořit hru soupeře. Má hlavu natočenou směrem k brance soupeře, hledá puk a chce hrát. Vyzkoušel si hru na přesilovce, má na čem stavět.

Opačnou cestou jdou Rangers s  Filipem Chytilem . Ten v úterý vyklidil post na středu kluziště a na křídle druhého útoku odehrál přes dvacet minut, tedy trojnásobek toho, co Nečas. Chvályhodné číslo, které je však vykoupené ztrátou místa, které je Chytilovi blízké.

Zato jeho krajan může na farmě pilovat nedostatky. Dostane roli v jednom z prvních dvou útoků, zase se o něco víc adaptuje na užší led a hra bude stát na něm. Pro sebevědomí zatraceně dobrá věc. Kdy se vrátí do Caroliny? Těžko říct. Možná za měsíc, možná za dva. A když ne, bude mít český nároďák na juniorském šampionátu hvězdu první kategorie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud